Γρίφος παραμένει πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να είναι διστακτική. Ωστόσο αγορές, αλλά και μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της χαλάρωσης, από τη στιγμή που ο αποπληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια υποστήριξε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος επισήμανε ότι η έγκαιρη, σταδιακή δράση είναι καλύτερη από τις καθυστερημένες, επιθετικές κινήσεις. Επίσης υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για το «τελευταίο μίλι» και τον πυρήνα του πληθωρισμού είναι αδικαιολόγητες. Και αιτιολόγησε την άποψη του καθώς εκτίμησε ότι είναι απίθανο ένα σπιράλ μισθών - τιμών, ενώ το κόστος μεταφοράς από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει περιορισμένο αντίκτυπο.
►Διαβάστε επίσης: Επιτόκια ΕΚΤ: Τα σενάρια για τη μείωσή τους - Πότε θα φανεί στις δόσεις των στεγαστικών δανείων
«Η στιγμή πλησιάζει γρήγορα»
«Οι μακροοικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η πρόοδος προς τον στόχο του 2% συνεχίζει να είναι ταχεία», δήλωσε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης στην ετήσια εκδήλωση Assiom Forex στη Γένοβα.
Η στιγμή «πλησιάζει γρήγορα» για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τα έγκαιρα και σταδιακά βήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της επακόλουθης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία, δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος χάραξης νομισματικής πολιτικής.
Ο Φάμπιο Πανέτα δήλωσε ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να αντανακλά μια κατάσταση στην οποία ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα σπιράλ μισθών-τιμών είναι απίθανο να συμβεί, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων αποδεικνύονται ότι έχουν ισχυρότερη επίδραση στην οικονομία από ό,τι στο παρελθόν.
«Η ώρα για την αντιστροφή της στάσης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει γρήγορα», δήλωσε ο Πανέτα, ο οποίος έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας τον Νοέμβριο, μετά από ένα πέρασμα από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Κίνδυνοι από την καθυστέρηση
«Πρέπει να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γρήγορης και σταδιακής μείωσης των επιτοκίων, σε αντίθεση με την καθυστερημένη και πιο επιθετική, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό ρεκόρ του 4% τον περασμένο μήνα και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και όταν πλησιάζει η ώρα να αρχίσει η χαλάρωση του κόστους δανεισμού. Η συζήτηση επικεντρώνεται τώρα στο αν η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Απρίλιο ή θα επιλέξει να καθυστερήσει.
«Οποιαδήποτε εικασία σχετικά με τον ακριβή χρόνο της νομισματικής χαλάρωσης θα ήταν μια στείρα άσκηση και ασέβεια προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ως συλλογικό όργανο», δήλωσε ο Πανέτα.
Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο τον ταχύτερο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων όλων των εποχών
Συζήτηση για την πληθωρισμό
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο πριν από οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων, παρά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι οι πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν.
«Αυτό που θα πρέπει να συζητηθεί τώρα είναι οι συνθήκες για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών και την περιττή ζημιά στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Πανέτα.
Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, ο Πανέτα δήλωσε ότι έχουν ανακύψει καθοδικοί κίνδυνοι για τις προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό και ότι οι φόβοι για το δύσκολο «τελευταίο μίλι» της μείωσης των τιμών φαίνονται αδικαιολόγητοι, καθώς ο πληθωρισμός πέφτει εξίσου γρήγορα με την άνοδό του. Επίσης, η έντονη αύξηση των μισθών, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους, αντισταθμίζεται από τη μείωση του λοιπού κόστους, έτσι ώστε το συνολικό κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, ο κύριος παράγοντας του πληθωρισμού, να έχει σταματήσει να αυξάνεται.
Με το κόστος σταθερό και τη ζήτηση αδύναμη, οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο πιθανό να μετακυλήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις στους καταναλωτές.
Υποβάθμισε τους κινδύνους πληθωρισμού από την Ερυθρά Θάλασσα
Ο Πανέτα υποβάθμισε τους κινδύνους πληθωρισμού που απορρέουν από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής.
«Και εδώ, η χαμηλή ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα μειώνουν την πιθανότητα το υψηλότερο κόστος μεταφοράς να μετακυλιστεί στις τιμές σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε ο Πανέτα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κλιμάκωση των εντάσεων.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!