Ολα τα διαθέσιμα «όπλα» στο τραπέζι βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Οι δύο βασικοί πυλώνες είναι βέβαια ο τουρισμός και η κατανάλωση, που εν πολλοίς σε μεγάλο βαθμό πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος τομέας που μπορεί να λειτουργήσει ξέχωρα από την πανδημία, σε ένα βαθμό τουλάχιστον και αυτός είναι οι επενδύσεις. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αυξηθούν οι επενδύσεις και έτσι αφενός να καλύψουν το κενό που δημιουργούν οι άλλοι παράγοντες στήριξης του ΑΕΠ και από την άλλη να τονωθεί η απασχόληση, που αναμένεται να δοκιμαστεί με το τέλος της πανδημίας.
Τρείς είναι οι άξονες που μπορεί να φέρει σημαντικές επενδύσεις στην χώρα. Ο ένας είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ο άλλος το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ο τρίτος από μόνος του, το Ελληνικό.
Οι αποκρατικοποιήσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται ταυτόχρονα και προς τις τρεις κατευθύνσεις. Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων δίνεται έμφαση σε εκείνες που μπορεί να φέρουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Δηλαδή εκτός από τα χρήματα που θα εισπράξει το δημόσιο, θα πρέπει να κάνει και σημαντικές επενδύσεις. Εγνατία, ΔΕΠΑ, λιμάνια, Μαρίνες είναι στην πρώτη γραμμή των προς αποκρατικοποίηση projects. Εκτιμάται ότι εφόσον αυτά προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς την επόμενη διετία θα μπορέσουν σε σημαντικό βαθμό να τονώσουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.
Το κεφάλαιο Ελληνικό
Το Ελληνικό είναι από μόνο ένα asset που μπορεί να φέρει σημαντική προστιθέμενη αξία. Οπως μάλιστα σημειώνεται στην έκθεση των δανειστών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, υπάρχει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους τρεις μήνες.
Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι μετά την επιλογή του προσωρινού αναδόχου για τη χορήγηση της άδειας καζίνου από την Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιχνιδιών στις 13 Οκτωβρίου 2020, η διαδικασία εξέτασης των δικαιολογητικών από την Ελληνική Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται σύντομα.
Επιπλέον, η κατανομή των δικαιωμάτων επιφανείας της έκτασης του Ελληνικού που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί. Η επικύρωσή του από το Κοινοβούλιο αναμένεται τον Μάρτιο του 2021. «Ωστόσο», όπως σημειώνει η Κομισιόν, «εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με ορισμένες νομικές υποθέσεις. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται τους επόμενους μήνες», εκτιμούν οι συντάκτες της ενδιάμεσης έκθεσης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο τρίτος πυλώνας της αναπτυξιακού σχεδίου είναι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν τις εκταμιεύσεις ως μάννα εξ ουρανού. Ομως για να συμβεί αυτό χρειάζεται δουλειά και ολοκληρωμένες προτάσεις προς την Κομισιόν και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς στο υπουργείο Οικονομικών
Οπως τόνισε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα, ο Θ. Σκυλακάκης κάλεσε τους επενδυτές που έχουν προετοιμάσει επιχειρηματικά σχέδια στους επιλέξιμους κλάδους, να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης με τις τράπεζες, καθώς θα τηρηθεί ο κανόνας «first-in-first-out» (FIFO). Οπως διευκρίνισε, η σχετική νομοθεσία για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο - Ιούνιο, επομένως οι επενδυτές δεν έχουν καιρό για καθυστέρηση.
Συνεπώς, «είναι ρεαλιστικός ο στόχος να δούμε τις πρώτες εκταμιεύσεις εντός του καλοκαιριού», δήλωσε. Εξάλλου τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρόκειται να εισρεύσουν μαζικά, αλλά σταδιακά, για λόγους δημοσίου χρέους. Στόχος είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση για τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια της επένδυσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!