Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταποίηση: Η μεγαλύτερη βελτίωση 21 μηνών - Αυξήσεις στις τιμές λόγω Σουέζ

Την εντονότερη βελτίωση από τον Απρίλιο του 2022 σημείωσε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, καθώς επιταχύνθηκε η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών από το εσωτερικό και εξωτερικό, οδηγώντας και σε αύξησης της απασχόλησης σε υψηλό έξι μηνών.

Από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος από την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα έγινε αισθητός στην ελληνική μεταποίηση καθώς από τη μία πλευρά εμπόδισε παραδόσεις εισροών που χρειάζονταν οι επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά ώθησε ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών.

Οι εταιρείες, σύμφωνα με την έρευνα, μετακύλισαν τις αυξήσεις στις τιμές τους, αν και ο ρυθμός αύξησης τους συνεχίζει να υποχωρεί.

Η ανακοίνωση της S&P Global

Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν έντονη ανάκαμψη της υγείας του τομέα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global.

Οι εντονότερες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών οδήγησαν σε γενικότερη ανάπτυξη, καθώς οι συνθήκες ζήτησης βελτιώθηκαν τόσο στις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Παρότι οι αδιεκπεραίωτες εργασίες εξακολούθησαν να υποχωρούν, οι εταιρείες ενισχύθηκαν από τις ελπίδες για μελλοντική αύξηση της ζήτησης, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε και ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε. Επίσης, οι εταιρείες αύξησαν τις αγορές εισροών με βάση ορισμένες αναφορές που έκαναν λόγο για επιστροφή στη δημιουργία αποθεμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι αναταραχές στα ναυτιλιακά δρομολόγια στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν στις χειρότερες καθυστερήσεις προμηθευτών που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2022. Το αυξημένο κόστος αποστολής και μεταφορών οδήγησε σε αύξηση των τιμών εισροών, ενώ οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν αυξάνοντας τις τιμές χρέωσης.

Κλείνοντας στις 54.7 μονάδες τον Ιανουάριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI®) κατέγραψε τιμή πάνω από τις 51.3 μονάδες του Δεκεμβρίου και υπέδειξε έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2022 και αισθητά υψηλότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας. Την ανάπτυξη υποστήριξε η ταχύτερη αύξηση των νέων πωλήσεων από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών αγαθών.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ήταν ο δεύτερος δριμύτερος σε διάστημα δύο ετών, βραδύτερος μόνο από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2023. Οι κατασκευαστές σημείωσαν ότι το ευνοϊκότερο περιβάλλον πωλήσεων υποστήριξε την αύξηση. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, τον Ιανουάριο, και με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι συνθήκες ζήτησης σε βασικές αγορές εξαγωγών της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής οδήγησαν στην αύξηση. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους, ανταποκρινόμενες στην άνοδο των νέων παραγγελιών.

Η παραγωγή αυξήθηκε με έντονο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, οι εταιρείες κατέγραψαν σημαντική επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών στο ξεκίνημα του έτους, μετά τις σοβαρές διαταραχές στα εμπορικά δρομολόγια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν για δεύτερο μόνο συνεχή μήνα, αλλά στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2022. Το υψηλότερο κόστος μεταφοράς και αποστολής οδήγησε σε εντονότερη αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης ήταν μέτριος στο πλαίσιο της ιστορίας της έρευνας. Οι εταιρείες μετακύλισαν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους μέσω της αύξησης των τιμών πώλησης των Ιανουάριο.

Οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν εντονότερος από την τάση που επικρατεί στην ιστορία της έρευνας, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης εξασθένησε κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η περαιτέρω αύξηση των νεών παραγγελιών και οι προβλέψεις για άνοδο της μελλοντικής παραγωγής οδήγησαν τις εταιρείες στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στο ξεκίνημα του έτους. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2023. Οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους παρά την έντονη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν, τον Ιανουάριο, εντονότερο βαθμό εμπιστοσύνης ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή κατά το επόμενο έτος. Το επίπεδο αισιοδοξίας ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020 – ακριβώς πριν από την πανδημία.

Το θετικό κλίμα υποστηρίχθηκε από τις προγραμματισμένες επενδύσεις, τις ελπίδες για ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης και την αναμενόμενη ενίσχυση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα. Παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι κατασκευαστές αύξησαν τις αγορές εισροών τους με σταθερό ρυθμό, λόγω ορισμένων αναφορών για προσπάθειες αποκατάστασης των αποθεμάτων. Παρ’ όλα αυτά, οι προκλήσεις αναπλήρωσης των αποθεμάτων οδήγησαν σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων.

Δήλωση οικονομολόγου της S&P Global

Η Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγος  της S&P Global Market Intelligence,  σχολίασε: 

«Υποστηριζόμενος από τις εντονότερες συνθήκες ζήτησης, ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας ξεκίνησε το 2024 σε σταθερές βάσεις, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς. Οι συνθήκες ως προς τις πωλήσεις στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού βελτιώθηκαν, γεγονός που ενθάρρυνε τις εταιρείες προκαλώντας δριμύτερη αύξηση της απασχόλησης και αξιοσημείωτη άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο αντίκτυπος της διακοπής των ναυτιλιακών διαδρομών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ εμπόδισε τις παραδόσεις εισροών και ώθησε τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών προς τα πάνω. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες αποκατάστασης των επιπέδων αποθεμάτων, λόγω των ελπίδων για περαιτέρω αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών, παρεμποδίστηκαν από τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου δύο ετών. Οι πελάτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ιστορικές αυξήσεις των τιμών, παρότι ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, η αύξηση των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2.5% το 2024.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ