Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Σαράντη: Είναι πολύ ακριβό το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα

 

Στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική βιομηχανία αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ ανέφερε ότι στην χώρα μας το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες είναι ιδιαίτερα υψηλό, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανίες οι οποίες έχουν περάσει τόσα και τόσα τα τελευταία χρόνια έμειναν όρθιες, θέλουν να επενδύσουν και αλίμονο εάν δεν έχουν κέρδη». Αναφερόμενη στον πληθωρισμό της απληστίας επισήμανε ότι «δεν το δέχομαι ότι υπάρχει. Δεν λειτουργούν έτσι οι επιχειρήσεις». Επίσης η Λ. Σαράντη αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική βιομηχανία.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Φόβοι για νέες ανατιμήσεις από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Διαρκής αβεβαιότητα

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΣΒΕ τονίζει ότι σε μια εποχή με αλλεπάλληλες κρίσεις η διαρκής αβεβαιότητα αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας περάσαμε από την υγειονομική κρίση στην ενεργειακή κρίση, από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες, ενώ τις δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία διαδέχθηκαν πρόσφατα αυτές στη Μέση Ανατολή.

«Δυστυχώς, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα και σε αυτή καλείται η ελληνική οικονομία, και κατ᾽ επέκταση η ελληνική βιομηχανία, να την κατανοήσει και να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΕ λαμβάνει πάντα ενεργά μέρος στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας προτάσεις και υλοποιώντας δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΒΕ εκπονεί μελέτες, διοργανώνει σεμινάρια εργασίας, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά συνέδρια, με σκοπό να παρέχει γνώση και πληροφορία στα μέλη του.

Τα τελευταία δυο χρόνια ο ΣΒΕ εγκαινίασε μια νέα πρωτοβουλία του «ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΣΒΕ» φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους του επιχειρείν με ομιλητές επιφανή πρόσωπα της χώρας από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, της καινοτομίας.

 Ο ΣΒΕ έχει συμμετοχές και συνεργίες με πολλούς φορείς με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση και την ενίσχυση των συμφερόντων του σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις 400 εκατ. ευρώ το 2024 για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Προτεραιότητες

Στόχος του ΣΒΕ είναι να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Οι προτεραιότητές του Συνδέσμου είναι οι εξής:

  • Ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό επιχειρείν.
  • Έμπρακτος εκσυγχρονισμός και επένδυση στην καινοτομία.
  • Προώθηση της Περιβαλλοντικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης.
  • Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλες και όλους, χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις.
  • Και πάνω απ’ όλα, εξωστρέφεια. Να βοηθηθεί την ελληνική βιομηχανία να αναπτυχθεί κι άλλο, να δυναμώσει κι άλλο, να προσφέρει κι άλλα στην Ελλάδα  και το κυριότερο να έχει όλο και περισσότερο το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω.

Προτάσεις του ΣΒΕ

Ο ΣΒΕ συμβάλλοντας στον κοινωνικό διάλογο έχει καταθέσει κατά καιρούς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό προτάσεις που καλύπτουν όλα τα μεγάλα ζητήματα που προβληματίζουν τον χώρο της βιομηχανίας:

Το πρώτο βασικό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας -και ιδιαίτερα την περιφέρεια λόγω δημογραφικού- είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού.

Η επίλυση του ζητήματος αυτού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% έως το 2027, ενώ μπορεί να αποτελέσει όχημα για την αλλαγή των προτύπων απασχόλησης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που πηγάζουν από την ανεργία.

Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του «Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», η ορθή διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας με θέσπιση της υποχρεωτικότητας πρακτικής άσκησης, η χρηματοδότηση από φορείς ιδιωτικού τομέα για τεχνική εκπαίδευση, η παροχή ισχυρών κινήτρων για την ανάσχεση του κύματος αστυφιλίας, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία.

Οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων. Όμως, σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα.

Ο ΣΒΕ έχει προτείνει λύσεις όπως η ενίσχυση της «χωρητικότητας» του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αναβάθμιση των υποδομών internet «υψηλών ταχυτήτων», η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η Λ. Σαράντη επισημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε  στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και στα έργα επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2030 εξαρτάται απολύτως από την ενίσχυση της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος της χώρας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Χρειάζεται όμως, πέρα από την ταχύτατη εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», δημιουργία φιλικού νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις και κωδικοποίηση του, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και μείωση της φοροδιαφυγής.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος της ενέργειας τονίζοντας ότι «ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και κατ’ εξοχήν όσους δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν, είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια.

Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, την κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, την επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, την επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και την ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ