Οι τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες στην Ελλάδα άρχισαν να μειώνονται στο δ’ τρίμηνο του 2023, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο μεγάλων αυξήσεων, με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου είχαν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά από το γ’ τρίμηνο του 2023.
Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα για τους Ελληνες καταναλωτές, όπως στο ελαιόλαδο, στα φρούτα και στα λαχανικά, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ακρίβειας στα τρόφιμα και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού (γενικός δείκτης τιμών εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία) αυξήθηκαν τον Νοέμβριο 3,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο μειώθηκαν 0,4%.Τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί 1,9% σε ετήσια βάση και είχαν μειωθεί 2,7% σε μηνιαία βάση.
Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Ακάθεκτη η ακρίβεια στο χωράφι - Τεράστιες αυξήσεις σε λάδι, φρούτα και λαχανικά
Αύξηση 72,4% στην τιμή του ελαιόλαδου
Οι τιμές του ελαιόλαδου συνέχισαν, όμως, να σκαρφαλώνουν από τα αστρονομικά επίπεδά τους και τον Νοέμβριο ήταν αυξημένες 72,4% σε ετήσια βάση και 1,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Οι υψηλές τιμές παραγωγού είχαν τον αντίκτυπό τους στην τιμή που πωλείται το λάδι στα σούπερ μάρκετ, η οποία ήταν τον Δεκέμβριο υψηλότερη κατά 58,5% σε ετήσια βάση, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Οι τιμές παραγωγού για τα φρούτα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 12,3% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ στη λιανική οι τιμές τους ήταν αυξημένες 15% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των λαχανικών – κηπευτικών ήταν αυξημένες κατά 14,9%, αλλά μειώθηκαν 6,9% σε μηνιαία βάση. Η λιανική τιμή τους τον Δεκέμβριο ήταν αυξημένη 14% σε ετήσια βάση.
Μείωση 28,5% στις τιμές δημητριακών
Στην επιβράδυνση του δείκτη τιμών παραγωγού τον Νοέμβριο συνέβαλαν καθοριστικά οι τιμές των δημητριακών που μειώθηκαν 28,5% σε ετήσια και 3,8% σε μηνιαία βάση. Οι τιμές για τις πατάτες παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση τόσο με πριν από ένα χρόνο όσο και με πριν από έναν μήνα, ενώ οι τιμές για τα κρέατα και τα ζωϊκά προϊόντα μειώθηκαν σε μηνιαία βάση (2,8% και 0,5%, αντίστοιχα) αλλά ήταν υψηλότερες σε ετήσια σύγκριση (6,3% και 1,5%).
Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Χρυσό μετάλλιο ακρίβειας στο ελληνικό χωράφι, ενώ οι τιμές υποχωρούν στην Ευρώπη
Μείωση στο κόστος παραγωγής
Ενώ οι τιμές στο χωράφι αυξάνονταν, το κόστος παραγωγής των αγροτών (δείκτης τιμών εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία) μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 5,2% σε ετήσια βάση και κατά 1% σε μηνιαία βάση.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές για την ενέργεια-λιπαντικά (10,6%), τα λιπάσματα (15,2%) και τις ζωοτροφές (8,7%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!