Νέα
  • ΓΔ: 1456.57 +0.28%
  • Τζίρος: 23,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι κινδύνου» από επενδυτές στις κυβερνήσεις για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους

Πηγή: Pixabay

Το «καμπανάκι του κινδύνου κρούουν» οι επενδυτές στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τα «αδικαιολόγητα» επίπεδα δημόσιου χρέους, λέγοντας ότι ο υπερβολικός προεκλογικός δανεισμός κινδυνεύει να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

Οι εκδόσεις κρατικού χρέους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εκτοξευθούν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ το επόμενο έτος, με εξαίρεση τα πρώτα στάδια της πανδημίας Covid. Οι αναδυόμενες αγορές πρόκειται να προστεθούν στον κατακλυσμό των πωλήσεων ομολόγων, αφού το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό του 68,2% του ΑΕΠ πέρυσι, σύμφωνα με το Institute of International Finance.

Τα ελλείμματα είναι «εκτός ελέγχου και η πραγματική ιστορία είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για να τεθούν υπό έλεγχο», δήλωσε ο Jim Cielinski, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Janus Henderson. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τις αγορές «τους επόμενους έξι έως 12 μήνες ως κάτι που έχει μεγάλη σημασία».

Το αμερικανικό Δημόσιο θα εκδώσει φέτος ομόλογα ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων με διάρκεια μεταξύ δύο και 30 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Apollo Global Management, από 3 δισ. δολάρια πέρυσι και 2,3 δισ. δολάρια το 2018.

Η «καθαρή έκδοση», η οποία προσαρμόζεται για τις αγορές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και το υφιστάμενο χρέος που λήγει, θα ανέλθει σε 1,6 δισ. δολάρια σε 12 μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς της RBC Capital Markets, το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί. Η καναδική τράπεζα εκτιμά ότι η καθαρή έκδοση το 2024-2025 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας.

Το εύρος του δανεισμού είναι πιθανό να αποσπάσει την προσοχή των αγορών από την πιο τυπική εστίασή τους στη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων.

«Όλοι παίρνουν πάσο αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ είτε για την Ιταλία, αλλά υπήρξαν πρόσφατα κάποιες ενδείξεις ότι οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν να το σκέφτονται ξανά» δήλωσε ο Robert Tipp, επικεφαλής των παγκόσμιων ομολόγων της PGIM Fixed Income.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένονται εκλογές φέτος, βρίσκεται επίσης σε πορεία για το δεύτερο υψηλότερο έτος πωλήσεων χρέους, πίσω μόνο από το 2020, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας επενέβη για να απορροφήσει την προσφορά κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού. Η «καθαρή έκδοση» χωρίς τις αγορές της BoE αναμένεται να είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Sir Keir Starmer, του οποίου το Εργατικό Κόμμα απολαμβάνει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μείωσε την υπόσχεσή του να δανείζεται 28 δισ. λίρες ετησίως για το "πράσινο σχέδιο ευημερίας" εν μέσω ανησυχιών για το επίπεδο του δημόσιου χρέους.

Στην Ευρώπη, δέκα από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν φέτος χρέος ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NatWest. Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι η καθαρή έκδοση - η οποία περιλαμβάνει τον αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης και δεν περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων ομολόγων - θα αυξηθεί κατά περίπου 18% φέτος στα 640 δισ. ευρώ.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος των επιπέδων χρέους έρχεται σε μια ιστορικά πολυάσχολη χρονιά εκλογών που ενισχύει τα κίνητρα για τους πολιτικούς ηγέτες να αυξήσουν τις δαπάνες. Καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια όρεξης για δημοσιονομική συγκράτηση από τους κύριους διεκδικητές του πολιτικού χάσματος, λένε οι επενδυτές.

«Με δεδομένους τους δύο προφανείς επικρατέστερους . . . δεν φαίνεται ότι θα αλλάξουν πολλά ακόμη και όταν τελειώσουν οι εκλογές και θα συνεχίσουν να ξοδεύουν σε υψηλό επίπεδο» δήλωσε ο David Zahn, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton, αναφερόμενος στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πιθανό αντίπαλό του, πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Τελικά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τις ΗΠΑ».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα κυμανθεί μεταξύ 6,5% και 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μια απότομη αύξηση καθώς ήταν κάτω από 4% το 2022. Οι πληρωμές τόκων προβλέπεται να αυξηθούν από λιγότερο από 3% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% του ΑΕΠ έως το 2028.

Το IIF, το οποίο λειτουργεί ως παγκόσμιος εμπορικός όμιλος για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, προειδοποίησε ότι μια σειρά εκλογών και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές τριβές στον αναδυόμενο κόσμο «εγείρουν ανησυχίες» σχετικά με τον αυξημένο κρατικό δανεισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ