Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα για άνοιγμα της οικονομίας μέσα στον Μάρτιο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Η ελληνική οικονομία έδειξε αντοχές το 2020. Παρά το γεγονός ότι χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών εσόδων, πάνω από 75%, κατόρθωσε να επιτύχει μία επίδοση, που από ελάχιστους ήταν  αναμενόμενη. Υφεση 8,2%, όταν όλοι, ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών, την τοποθετούσαν πέριξ του 10%. Ωστόσο το αρχικό στοίχημα για δυναμική ανάπτυξη τη φετινή χρονιά δείχνει να χάνεται, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα είναι ένα διάστημα προβληματικό. Η ύφεση θα είναι βαθιά, αρκετά υψηλότερη του αναμενομένου και βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά είναι εφικτό κερδηθεί η μάχη και να αναστραφεί η κατάσταση.

Να ανοίξει η οικονομία τον Μάρτιο

Αναλυτές εκτιμούν ότι ζητούμενο είναι να βγει η οικονομία από το lockdown μία ώρα νωρίτερα. Ενδεικτικές ήταν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με τις οποίες το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου είναι το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς είναι από τις 22 Μαρτίου καθώς όσο παρατείνεται η υφιστάμενη κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των απωλειών.  Ανέφερε, δε, ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε η χώρα θα είναιθ πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. «Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ η κατανάλωση μειώθηκε το 4ο τρίμηνο, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και το πρώτο 3μηνο και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό. Δεξαμενή για την αύξηση της κατανάλωσης οι καταθέσεις που μέσα στην πανδημία σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, άνω των 20 δισ. 

Τουρισμός και κατανάλωση καθορίζουν το ΑΕΠ

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση στο συνολικό πρόβλημα δεν είναι εύκολη και πολλά εξαρτώνται από το στοίχημα του τουρισμού, αλλά και από την πορεία της κατανάλωσης, όταν ανοίξει η αγορά. Ηδη τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί έντονη συζήτηση, γύρω από τους τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία.

Στην περίπτωση που τα τουριστικά έσοδα μπορέσουν να προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ, λίγο περισσότερο από τα διπλάσια του 2020 και στο 50% αυτών του 2019, τότε σίγουρα οι επιδόσεις της οικονομίας θα καλύτερες από αυτές που τώρα κάποιοι εκτιμούν.

Ενα ακόμη στοιχείο που δημιουργεί κάποιες έστω χλιαρές προσδοκίες είναι το ότι το τέταρτο 3μηνο του 2020, η οικονομία παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το 3ο κατά 2,7%. Και αυτό είναι σημαντικό διότι η οικονομία λειτουργούσε χωρίς περιορισμούς το 3ο τρίμηνο, ενώ το 4ο τρίμηνο υπήρχαν σημαντικοί για ένα μεγάλο διάστημα (από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων).

Προσδοκίες από τον εμβολιασμό

Οπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες μέσα στο Απρίλιο θα γίνουν όσα εμβόλια θα έχουν γίνει κατά το πρώτο 3μηνο. Αν αυτό συμβεί, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα σημαντικό βήμα. Από την μία θα μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει ξανά και μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, που δυνητικά μπορεί να είναι ακόμη και εντυπωσιακή και όχι μόνο σημαντική και από την άλλη θα βελτιωθούν οι συνθήκες για καλύτερη εξέλιξη στο τουριστικό προϊόν.

Το Πάσχα δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις και μάλλον δείχνει να χάνεται ξανά αυτή η περίοδος. Αν καταστεί εφικτό να λειτουργήσει ένα μέρος της αγοράς, έστω με εσωτερικό τουρισμό, θα είναι όφελος για την τουριστική βιομηχανία και προάγγελος μίας κατά πολύ καλύτερης τουριστικής σαιζόν.

Ζητούμενο να δουλέψει στο φουλ η αγορά Ιούλιο, Αύγουστο αλλά Σεπτέμβριο που είναι και οι καλοί μήνες για τουριστική βιομηχανία, αφού αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων. Πέρυσι χάθηκε στο σύνολό του ο Ιούνιος, ενώ καλός ήταν ο Σεπτέμβριος, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Για εφέτος όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός θα ανοίξει νωρίτερα για τους ξένους, πιθανότητα το 3ο 10ήμερο του Μαΐου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ