Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Εισροές 10 δισ. ευρώ μετά την επενδυτική βαθμίδα και νέες πρόωρες αποπληρωμές δανείων

Πηγή: Pixabay

H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, που επισφράγισε την επάνοδο της στην επενδυτική βαθμίδα, καθιστά το αξιόχρεο της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα πιο ελκυστικό για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Οι τοποθετήσεις κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές και η αυξανόμενη ζήτηση που εκδηλώνεται ωθούν τις τιμές στα ύψη και τις αποδόσεις σε αντίστοιχη αποκλιμάκωση.

Aυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας περαιτέρω στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσδοκούν εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και από σοβαρούς επενδυτές, πιο 'ισχυρές' συνεργασίες με το εξωτερικό και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω της τη δεκαετή κρίση χρέους.

H επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Fitch - τον δεύτερο πιο σημαντικό εκπρόσωπο των «big four», δηλαδή των τεσσάρων μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης στον κόσμο - εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τοποθετήσεις 10 δισ. ευρώ στα κρατικά ομόλογα, ποσό που θα διπλασιαστεί όταν έρθει η επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Moody’s.

Στόχος η αποδέσμευση του μαξιλαριού

Με τέσσερα στα τέσσερα, όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, ο ΟΔΔΗΧ και η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσουν τον σχεδιασμό τους που συνδέεται με ένα μεγάλο στοίχημα: τη δραστική μείωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, με αποδέσμευση των κεφαλαίων ύψους 15,8 δισ. ευρώ από το λεγόμενο μαξιλάρι, τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να δώσει άδεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία πέρυσι, το «μαξιλάρι» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Για λόγους ασφαλείας και αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, όσο δεν υπήρχε επενδυτική βαθμίδα δεν χρειαζόταν να γίνει καμία κίνηση. 

Τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει δραστικά, αφού η ελληνική οικονομία επέστρεψε στον ενάρετο κύκλο και δρομολογεί εκ νέου την πορεία της. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από το διμερές δάνειο ύψους 32,3 δισ. ευρώ με τα κράτη της Ευρωζώνης να ανεβάσει ταχύτητα από το 2024  και από το 2025 ακόμα περισσότερο. 

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 12 δισ. 

Ο ΟΔΔΗΧ προαναγγέλλει την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης το 2024, ενώ υπολογίζει συνολικά 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Σχεδιάζει επίσης τη μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 45 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ. 

Η συνολική προσπάθεια, θα συνδυαστεί και με τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, χρειάζεται να ανάψει το  πράσινο φως από τον ESM, κάτι που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση. Οι κινήσεις αυτές τώρα που θα υπάρχει η ασφάλεια της επενδυτικής βαθμίδας, μόνο τυχαίες δεν είναι.

Ο δείκτης χρέους θα πρέπει να παραμείνει σε πτωτική τροχιά, φθάνοντας στο 148% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2025.  Με αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή έχει στόχο να μειώσει το χρέος όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2032, μειώνοντας όχι μόνο τον λόγο του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά και το ίδιο το χρέος ως απόλυτο ποσό.

Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δηλαδή οι τόκοι με τους οποίους επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί σε ετήσια βάση.

 Ενταξη σε διεθνείς δείκτες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτικοί οίκοι τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και βάζουν την Ελλάδα στο ραντάρ των ποιοτικών και μακροπρόθεσμων επενδυτών. S&P, Fitch και Moody’s κατέχουν το 95% της παγκόσμια αγοράς.

Πρόσφατα το Bloomberg ανέφερε ότι ανοίγει η πόρτα μεγάλων επενδύσεων στα ελληνικά ομόλογα, με την επανεισδοχή των ελληνικών ομολόγων σε ειδικούς δείκτες που διαχειρίζονται επενδυτικές εταιρείες όπως ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase.

Το σημείο κλειδί είναι όταν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε διεθνείς δείκτες ομολόγων. Οι πάροχοι των δεικτών θα προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις, με την πρώτη κίνηση  να πραγματοποιείται με τον δείκτη Bloomberg Barclays τον Ιανουάριο του 2024.

Μειώνονται οι αποδόσεις και τα spreads

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού χρεογράφου την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στο 3,02%  ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας κινείται λίγο πάνω στο 3,56%. Οπως υπογραμμίζει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων είναι η διαφορά (spread) από τους αντίστοιχους τίτλους της Ευρωζώνης να έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στις 30 Νοεμβρίου 2023, η διαφορά από τους γερμανικούς τίτλους είχε διαμορφωθεί στις 120,0 μονάδες βάσης (από 217,9 την ίδια ημερομηνία πέρυσι), από τους πορτογαλικούς τίτλους στις 55,0 μονάδες βάσης (από 123,6 την ίδια ημερομηνία πέρυσι), από τους ισπανικούς τίτλους στις 19,0 μονάδες βάσης (από 116,9 την ίδια ημερομηνία πέρυσι) και από τους ιταλικούς στις -55 μονάδες βάσης (από 24 την ίδια ημερομηνία πέρυσι).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ