Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: 15 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο - Μέτρα στήριξης αλλά πιο στοχευμένα

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Στο άρθρο με τίτλο «Staying Afloat: New Measures to Support European Businesses», ο Alfred Kammer διευθυντής Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και η Laura Papi αναπληρώτρια διευθύντρια του στο ίδιο τμήμα του Ταμείου, επισημαίνουν ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα καθώς κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη δομή της οικονομίας και το εισόδημα των εργαζομένων. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η μαζική χρηματοδότηση έσωσε εκατομμύρια ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, καθώς η πανδημία επιμένει και τα μέτρα στήριξης οδεύουν προς το τέλος τους - φέρνοντας ως παράδειγμα τα μορατόρια των δανείων - οι πτωχεύσεις εταιρειών θα μπορούσαν να αυξηθούν, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και τελικά σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη το 2021, αλλά επίσης να προσαρμοστούν. Συγκεκριμένα συστήνουν ότι πρέπει τώρα να αλλάξουν σταδιακά την υποστήριξη στις επιχειρήσεις από την παροχή ρευστότητας προς την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Κάνοντας αναφορά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επισημαίνουν πως συνεχίζουν να υφίστανται το οικονομικό σοκ από την πανδημία ενώ τα αλλεπάλληλα lockdown οδήγησαν τα κράτη σε μέτρα στήριξης που στο απόγειό τους διέσωσαν 54 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ρευστότητα εμπόδισε τις πτωχεύσεις και επέτρεψε στις τράπεζες να επεκτείνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων.

Οπως σημειώνουν πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι χωρίς μέτρων στήριξης το ποσοστό των εταιρειών χωρίς ρευστότητα θα είχε υπερδιπλασιαστεί και εκείνο των αφερέγγυων θα είχε σχεδόν διπλασιαστεί έως τα τέλη του 2020. Τα μέτρα κρατικής στήριξης κάλυψαν το 60% των αναγκών ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά μόνο το 30% των ελλείψεων σε ίδια κεφάλαια . Ακόμη και με τέτοιας κλίμακας βοήθεια, το ποσοστό των αφερέγγυων επιχειρήσεων επί το συνολικού εκτιμάται πως αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δύο οικονομολόγοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ φαίνεται πως θα χρειαστεί 2%-3% του ΑΕΠ για να καλυφθούν οι ελλείψεις και να έχουν επαρκή ίδια κεφάλαια οι επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα πρέπει να μετατοπιστούν από την ενίσχυση της ρευστότητας, που αυξάνει το χρέος, σε τόνωση των ιδίων κεφαλαίων για εταιρείες, οι οποίες όμως έχουν τις απαραίτητες προοπτικές βιωσιμότητας στην μετά - κορονοϊό εποχή. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η στόχευση της υποστήριξης - κάτι που είναι δύσκολο να γίνει - θα είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί η σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί. Η συμμετοχή τραπεζών, οι οποίες γνωρίζουν τους πελάτες τους και αξιολογούν τακτικά τα επιχειρηματικά τους σχέδια, είναι μια σημαντική αρχή που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυσμενών επιλογών, καταλήγουν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ