Κόφτη ακόμα και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις βάζουν οι Έλληνες καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να αδειάζει το πορτοφόλι των πολιτών πριν τελειώσει ο μήνας, με τις υποχρεώσεις και δη τη μεγαλύτερη από όλες την υγεία να μπαίνει... σε δεύτερη μοίρα, μιας και η έρευνα της Eurostat «κρούει» καμπανάκι για το γεγονός πως η ακρίβεια έχει γονατίσει και στις ιατρικές υποχρεώσεις τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η έρευνα της Eurostat
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, το 2022, σε επίπεδο ΕΕ, το 3,3% των ατόμων που χρειάζονταν ιατρικές εξετάσεις δεν μπόρεσαν να τις λάβουν για οικονομικούς λόγους, μεγάλες λίστες αναμονής ή απόσταση, με την Ελλάδα να είναι «πρωταθλήτρια και σε αυτή την κατηγορία».
Στην Ελλάδα, το αναφερόμενο μερίδιο ήταν 14,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερο μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινδυνεύουν (14,3%). Υψηλές αποκλίσεις εμφανίστηκαν επίσης στη Ρουμανία, όπου η διαφορά ήταν 9,4 π.μ. (15,5% έναντι 6,1%) και στην Πορτογαλία, με 8,5 π.μ. (11,7% έναντι 3,2%).
Οι χώρες
Οι χώρες της ΕΕ που ανέφεραν τις υψηλότερες τιμές ήταν: η Ελλάδα (16,7%), η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%). Στο άλλο άκρο του εύρους ήταν η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%) με τα χαμηλότερα μερίδια.
Το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ που ανέφεραν τέτοιες ανεκπλήρωτες ανάγκες ήταν 6,1%, διπλάσιο από εκείνους που δεν κινδυνεύουν (2,8%).
Παρόμοια μοτίβα ήταν ορατά σε ολόκληρη την ΕΕ, με εξαιρέσεις την Ισπανία (όπου το 2,0% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες έναντι 1,6% των ατόμων που κινδυνεύουν) και την Ολλανδία (0,8% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν και το 0,6% του αυτοί που κινδυνεύουν από φτώχεια).
Οι περιφέρειες με το μεγαλύτερο πρόβλημα
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), το 2022 οι περιφέρειες που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι εξής:
- Ιόνιων Νήσων,
- Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης,
- Βόρειου Αιγαίου,
- Στερεάς Ελλάδας και
- Πελοποννήσου.
Αυτές οι 5, από τις 13 περιφέρειες της χώρας, έχουν συνολικά 1.242.732 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή το 11,6% του πληθυσμού στη χώρα.
«Κόβουν από παντού»
Το σαράκι της ακρίβειας συνεχίζεται δίχως τελειωμό, καθώς σε νέες μειώσεις στο διαθέσιμο καλάθι τους στην αγορά τροφίμων βάζουν ήδη ή σκέφτονται να προχωρήσουν οι μισοί Έλληνες, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να αδειάζει το πορτοφόλι πριν τελειώσει ο μήνας.
Τα νοικοκυριά έχουν ήδη κόψει έξοδα σε βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια, προϊόντα ομορφιάς. Ήδη όμως μπαίνει στο κάδρο η εξοικονόμηση και στα τρόφιμα, ενώ για πολλούς το καλάθι του νοικοκυριού γεμίζει ήδη με φτηνότερα προϊόντα για να βγει ο μήνας.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα νέας έρευνας της Focus Bari που αναφέρει πως οι μισοί Έλληνες δηλώνουν πως τους επόμενους 12 μήνες θα δαπανήσουν λιγότερα για την αγορά τροφίμων και ποτών. Το αντίστοιχο διεθνές ποσοστό είναι μόλις 24%, δηλαδή ένας στους τέσσερις.
Ακριβότερο κατά 20% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Από την άλλη, μπορεί οι πολίτες και τα νοικοκυριά να προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από μειώνοντας τις αγορές τους σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 20% ακριβότερα, σε σχέση με πέρυσι, θα κοστίσει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Καταναλωτών.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση καταναλωτών αναφέρει ότι διενήργησε έρευνα τιμών, με βάση τα ευρήματα της οποίας προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, την πρωτοχρονιά του 2023 το κόστος για τα ίδια είδη αντιστοιχούσε σε περίπου 119,25 ευρώ. Σημειώνεται πως στον υπολογισμό του κόστους, δεν έχει ληφθεί υπόψη η τιμή για το ελαιόλαδο, το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα λεμόνια.
ΙΝΚΑ: Οι τιμές για ένα τραπέζι 4 ατόμων
2 κιλά γαλοπούλα (11 ευρώ το κιλό) 22 ευρώ
2 κιλά παϊδάκια (13 ευρώ το κιλό) 26 ευρώ
1 κιλό λουκάνικα (9 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ
Ντομάτες 300 γραμμάρια (2,5 ευρώ το κιλό) 0,75 ευρώ
Αγγούρι 1 × 0,70 ευρώ
Κρεμμύδια φρέσκα το ματσάκι 0,70 ευρώ
Λάχανο μάπα 1,5 ευρώ
Καρότα (2 το κιλό) 1 ευρώ
Πατάτες 1,2 το κιλό
Τυρί φέτα (13 ευρώ το κιλό) 6,5 ευρώ
Κασέρι γραβιέρα (17,90 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ
Κρασί εμφιαλωμένο (0,750 ml) 14 ευρώ
Αναψυκτικά (8 × 0,85 ευρώ) 7 ευρώ
Μπύρες (2 ×2,10 ευρώ) 4,20 ευρώ
Μελομακάρονα Κουραμπιέδες (1 κιλό) 16 ευρώ
Γλυκά 12 ευρώ
Φρούτα 3 ευρώ
Γέμιση γαλοπούλας 12 ευρώ
Σύνολο: 147,15 ευρώ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!