Στην εντατική έχει βάλει ο κορονοϊός την αγορά, που παλεύει να κρατηθεί στη ζωή με λουκέτα, αναστολές συμβάσεων και φορολογικές υποχρεώσεις. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, ακόμη κι αν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός μέσα σε μία μέρα.
Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σημειώνονται συνεχείς διαβουλεύσεις, προκειμένου να στηριχθεί η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια σειρά μέτρων στήριξης που θα συνεχιστούν και το 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και τον Ιανουάριο θα ισχύσουν:
- Αναστολές συμβάσεων εργασίας (επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους)
- Νέοι γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής
- Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων και φορολογικών υποχρεώσεων
- Εκτός αυτών, στο τραπέζι έχει πέσει και η επιλογή του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων και τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, εκεί που εστιάζεται η προσοχή των υπουργών είναι για τους κλάδους που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, την εστίαση και τον τουρισμό και το λιανεμπόριο. Ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί μια άλλη τύπου επιστρεπτέα προκαταβολή, ήτοι φθηνά κρατικά δάνεια ειδικά στοχευμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικά για το λιανεμπόριο, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τον μειωμένο τζίρο των γιορτών και για αυτό ο εμπορικός κόσμος θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, με το νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης ήδη εξετάζεται πρόγραμμα πληρωμής των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται.
Παράλληλα, επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!