Σηκώνουν να μανίκια στην κυβέρνηση ενόψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με στόχο να φρενάρουν την ακρίβεια και να μην δώσουν και άλλο χώρο στους κερδοσκόπους να ξαναχτυπήσουν, φέρνοντας σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση τους καταναλωτές οι οποίοι δέχονται ακατάπαυστα τα κατά κύματα βέλη της ακρίβειας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αυτό το μήνυμα ήθελε εξάλλου να στείλει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην ΔΙΜΕΑ, λίγες ημέρες πριν την κορύφωση της εμπορικής κίνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία να δώσει την αίσθηση στην κοινωνία ότι το κράτος είναι δίπλα στον καταναλωτή και πράττει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ακρίβειας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Ανάπτυξης γνωρίζουν άριστα ότι ναι μεν δεν διαθέτουν πολλά όπλα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό της απληστίας που υπάρχει σήμερα στην αγορά, ωστόσο γνωρίζουν επίσης ότι αυτά τα όπλα που έχουν είναι ισχυρά και εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα.
Κωδικός «κρέας»
Το βάρος των ελέγχων για να τιθασσευθεί η ακρίβεια εν όψει τον εορτών και να μην «πετάξει» σε δυθεώρητα ύψη το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πέφτει φέτος στην αγορά του κρέατος. «Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να μπορούμε να δούμε τιμές οι οποίες -γιατί όχι;- να είναι χαμηλότερες και από τις τιμές που είχαμε το περασμένο Πάσχα», ανέφερε ο πρωθυπουργός από τη ΔΙΜΕΑ.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν πως οι έλεγχοι θα είναι διεξοδικοί στην αγορά του κρέατος με στόχο το αρνί και το κατσίκι να είναι φτηνότερα από το περασμένο Πάσχα, ενώ η γαλοπούλα στόχος είναι να πωλείται στις περσινές τιμές.
Πάντως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προς το παρόν είναι ανησυχητικά. Τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο δείχνουν πως:
- Αρνί και κατσίκι πωλούνται σήμερα 4% ακριβότερα από το περασμένο Πάσχα και 7,5% ακριβότερα από τα Χριστούγεννα του 2022.
- το μοσχάρι είναι 5,5% ακριβότερο από πέρσι τα Χριστούγεννα ενώ
- η τιμή στο χοιρινό έχει «πετάξει» 12% σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2022.
«Το σφαγμένο αρνί πωλείται προς 7,5 ευρώ το κιλό, αλλά φτάνει στα σούπερ μάρκετ στα 14 ευρώ το κιλό. Αυτή η διαφορά οφείλεται στους μεσάζοντες. Τα λεφτά που πληρώνει ο καταναλωτής δεν φτάνουν ποτέ στις τσέπες των κτηνοτρόφων», δηλώνει ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Λαγέτης στον ανταποκριτή του OPEN TV στην Πάτρα, Νίκο Γιαπρακά.
Και οι προβλέψεις των ειδικών είναι πως όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα οι τιμές θα ανεβαίνουν δεν θα πέφτουν. «Το κατσικίσιο κρέας τον τελευταίο καιρό και λόγω των Χριστουγέννων έχει μια ανοδική πορεία. Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα η τάση της αγοράς είναι να ανέβει κι άλλο η τιμή του», εξηγεί στο OPEN και στον Νίκο Γιαπρακά ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στην Αχαΐα.
Συνεπώς το έργο των ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς αν τον Νοέμβριο η τιμή των αμνοεριφίων, του μοσχαριού και του χοιρινού ήταν ήδη υψηλότερα από πέρσι, θα πρέπει να δούμε μειώσεις τιμών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για συγκράτηση της ακρίβειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει φέτος 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς η έρευνα τιμών βγάζει τελικό λογαριασμό 147,15 ευρώ, ενώ πέρσι το κόστος ήταν 119,25 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η τιμή για το ελαιόλαδο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ολα πάνω σε σχέση με πέρυσι
Η ανησυχία στην κυβέρνηση έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και δείχνουν μεγάλη άνοδο στις τιμές των τροφίμων.
Ενδεικτικά τον Νοέμβριο εφέτος σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, υπάρχει η παρακάτω ανοδική εικόνα:
- Έλαια: 31,4%
- Φρούτα: 12%
- Λαχανικά: 10,8%
- Ψάρια: 8,1%
- Κρέατα: 8,1%
Ενώ και σε σχέση με έναν μήνα πριν, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2023, έχουμε την εξής εικόνα:
- Ελαιόλαδο άνοδος 9,9%
- Λαχανικά άνοδος 5%
- Ψάρια 4% και
- Χοιρινό 1,3%
Τα συνεργεία της ΔΙΜΕΑ σαρώνουν την αγορά πραγματοποιώντας εξονυχιστικούς ελέγχους, όχι πρωτίστως με στόχο να συλλάβουν το σύνολο της παραβατικότητας, αλλά προκειμένου να λειτουργήσουν ως «φόβος» για εκείνους που παρανομούν. Και όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση «δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν το όνομά τους να βρεθεί κρεμασμένο στα μανταλάκια για παραβάσεις και για αισχροκέρδεια».
Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει μηχανισμός του κράτους που εντοπίζει παραβάσεις
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός «έχουν ήδη γίνει δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΔΙΜΕΑ. Έχουν επιβληθεί, όπως γνωρίζετε, πολλά πρόστιμα. Τα μισά από αυτά τα πρόστιμα έχουν ήδη εισπραχθεί και νομίζω ότι έχει εμπεδωθεί και στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας μηχανισμός του κράτους ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις όπως π.χ. είναι η υπέρβαση του καθορισμένου περιθωρίου κέρδους ή οι πλασματικές εκπτώσεις και να παρεμβαίνει κατασταλτικά ώστε να προστατεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και κυρίως να προστατεύεται ο καταναλωτής».
Παράλληλα ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά σήμερα δοκιμάζονται από ένα πρόβλημα, το οποίο προφανώς δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, έχουμε όμως μια υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών και όπου αυτό είναι εφικτό και στη μείωσή τους. Γι' αυτό και εργαλεία όπως η μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5% σε πάνω από 1.200 προϊόντα έχουν ήδη μπει σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης των τιμών, το καλάθι των Χριστουγέννων θα είναι ακόμα ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά βεβαίως σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό, όπως είναι γνωστό, έχουμε θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων που τονώνουν τον ανταγωνισμό, αποτρέπουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ενδυναμώνουν τον καταναλωτή».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!