Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Παραμένει «ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα - Βλέπει μεγαλύτερη ζήτηση μετά την επενδυτική βαθμίδα

Μετά την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch την 1η Δεκεμβρίου, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον S&P τον Οκτώβριο, τα ελληνικά ομόλογα επανέρχονται στους κατεστημένους διεθνείς δείκτες, τονίζει η UBS που βλέπει περαιτέρω άνοδο των τιμών και μείωση των αποδόσεων τους παρά την ισχυρή φετινή επίδοση.

Η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον επιλέξιμα για ένταξη στον πιο σημαντικό δείκτη, Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, καθώς σε άλλους δείκτες μόνο για τίτλους με επενδυτική διαβάθμιση.

«Αυτό είναι σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές συγκροτούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους από διεθνείς δείκτης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», αναφέρει ο αναλυτής της UBS, Εμανουήλ Καρίμαλης. Τα ελληνικά ομόλογα προσθέτει, θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο 1% του Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index.

Μέση αύξηση 3% του ΑΕΠ

Η UBS αναμένει ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη από αυτή άλλων χωρών της Ευρωζώνης την επόμενη διετία και θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 3%.

Η ανάπτυξη θα στηριχθεί από:

  • Την αναμενόμενη αύξηση στις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι περίπου 1,6% το 2023) καθώς η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στο αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 35,95 δις. ευρώ και το σχέδιο REPower EU,
  • Τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των νοικοκυριών (με τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και χαμηλό πληθωρισμό – με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό στο 3% τον Νοέμβριο και
  • Την καλύτερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών. H UBS αναμένει ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρή (με πρωτογενές πλεόνασμα 6,1 δις. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ξεπερνώντας κατά 0,4 δις. ευρώ τον στόχο), συμβάλλοντας στη συνέχιση της καθοδικής τροχιάς του λόγου χρέους.

Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα έχει πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 2,1% το 2024 και το 2,5% το 2025.

«Κατά την άποψή μας, οι προσπάθειες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τον προϋπολογισμό του 2024, μέσω του περιορισμού της αποφυγής του ΦΠΑ και την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών είναι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να βοηθήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική», σημειώνει η τράπεζα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ