Η ακρίβεια αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο, όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ένας από τους βασικούς παράγοντες επιβράδυνσης του ρυθμού είναι πρωτίστως η μείωση της κατανάλωσης.
Και είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα και ως εκ τούτου, μειώνει σημαντικά την κατανάλωση. Όμως η ακρίβεια έχει και παράπλευρες επιπτώσεις στην οικονομία. Και αυτό δεν είναι άλλο από το φρένο στις επενδύσεις.
Τα υψηλά επιτόκια φρέναραν τις επενδύσεις
Και αυτό έχει την εξήγησή του στην σημαντική αύξηση των επιτοκίων το 2023, που έχει ως αποτέλεσμα το χρήμα να γίνει πάρα πολύ ακριβό και έτσι οι επιχειρήσεις, όχι μόνο να αποφεύγουν να δανειστούν ώστε να προχωρήσουν σε παραγωγικές ή μη επενδύσεις. Και όχι μόνο αυτό αλλά επιστρέφουν στις τράπεζες χρήματα που έχουν δανειστεί ώστε να μειώσουν το χρηματοοικονομικό κόστος.
Με βάση τις τριμηνιαίες μεταβολές που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
Και προκειμένου να δούμε την διαφορά που κάνει η ακρίβεια και τα υψηλά επιτόκια αρκεί να δούμε τα στοιχεία που υπάρχει για τις ετήσιες μεταβολές και από αυτά φαίνεται με σαφήνεια επιβράδυνση των αυξήσεων. Ας δούμε λοιπόν πως είναι τα στοιχεία σε ετήσια βάση:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
Το κλειδί στις αποφάσεις ΕΚΤ και FED
Για αυτό όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές το επόμενο διάστημα το στοίχημα της ανάπτυξης δεν θα παιχθεί στην Ελλάδα, αλλά και σε Φρανκφούρτη και σε Ουάσιγκτον. Εκεί όπου οι κεντρικές τράπεζες EKT και FED καλούνται να χαράξουν την επόμενη ημέρα και να δώσουν ένα στίγμα αισιοδοξίας. Και αυτό δεν είναι άλλα από το να φέρουν άμεσα το μήνυμα για έναρξη της διαδικασίας πτώσης των επιτοκίων και ή δυνατόν νωρίς μέσα στο 2024.
Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν δείγματα και μάλιστα απτά ότι ο πληθωρισμός αποτελεί παρελθόν. Και για την ώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, όχι ότι υποχωρεί αλλά ότι παύει να αποτελεί πρόβλημα.
Με βάση αυτή την εικόνα θα πρέπει να σημειωθεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, από την Eurostat ίσως και να σημάνουν την αρχή του τέλους για τα υψηλά επιτόκια. Θα δούμε όμως τον πληθωρισμό κάτω από το 2%; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!