Σε δύο συνεδριάσεις θα συνεχιστεί σήμερα η επεξεργασία του τραπεζικού νομοσχεδίου (servicers, Hρακλής 3, εξωδικαστικός κ.α) στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην πρώτη της ημέρας, στη 1 το μεσημέρι στην ακρόαση των φορέων (ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ, Ενωση Servicers, TτΕ, Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ενώσεις καταναλωτών – δανειοληπτών κ.α) ενώ στη δεύτερη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στις 4 μμ θα γίνει η κατ’ άρθρον συζήτηση και αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η 4η κατά σειρά συνεδρίαση της επιτροπής
Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκές και δίκαιες λύσεις για τράπεζες, δάνεια και προστατεύει τους πραγματικά ευάλωτους.
«Το τραπεζικό μας σύστημα και το θέμα του ιδιωτικού χρέους χρίζουν οπωσδήποτε και σταθερά, της προσοχής μας. Οι λύσεις δεν βρίσκονται με μαγικές συνταγές ούτε με λαϊκίστικες κραυγές. Απαιτούν σοβαρότητα και σύστημα. Αυτό είναι που επιδιώκουμε, έτσι έχομε κινηθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια συνολικά για την ελληνική οικονομία. Και η ελληνική οικονομία, με την δική μας πολιτική έχει ανέβει αναντίρρητα ψηλότερα. Το τραπεζικό σύστημα έχει επιλύσει μια σειρά από προβλήματα του, προχωρεί μπροστά, το ιδιωτικό χρέος περιορίζεται όχι στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε αλλά περιορίζεται με το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος όσο και τα κόκκινα δάνεια και κυρίως τους ευάλωτους δανειολήπτες», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης
Αντιπολίτευση: Καμία προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της «στέκεται απέναντι» στην νομοθετική πρωτοβουλία καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων να υποστηρίζουν οι πολίτες παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στις απαιτήσεις τραπεζών και funds, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες σε ότι αφορά την πληροφόρηση για τις οφειλές τους ενώ έθεσαν και ζήτημα των χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά ώστε να χαρακτηριστεί ένας δανειολήπτης ως ευάλωτος.
Αναχρονιστικό χαρακτήρισε το επίπεδο των εύλογων δαπανών διαβίωσης και ζήτησε από τον Κωστή Χατζηδάκη να εξηγήσει πως ορίζεται οι ευάλωτος δανειολήπτης, «μέσα από ποια διαδικασίας αυτό που εισάγεται για νομοθέτηση ορίζεται ότι ευάλωτος με εντελώς παρελκυστικούς όρους» ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης με τον υπουργό Οικονομικών να σηκώνει το …γάντι και να απαντά ότι η περίμετρος των ευάλωτων είναι αυτή που είχε ορίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν έχετε τέτοιου είδους θέματα και απορρίπτετε πια με τον κύριο Κασελάκη τόσο πολύ τον κύριο Τσίπρα και το κυβερνητικό σας παρελθόν, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, κύριε Γιαννούλη, δεν είναι δικό μας. Πάντως εμείς κρατάμε αυτή την περίμετρο και η περίμετρος αυτή είναι πολύ γνωστή, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν δεν σας αρέσει ούτε αυτό, είμαστε εδώ να ακούσουμε την αντιπρόταση σας, αντί να υπάρχουν αυτοί οι αφορισμοί από τη δική σας πλευρά που στρέφονται - σας είπα - εναντίον σας.» είπε ο Κ.Χατζηδάκης.
Το θέμα της αναπροσαρμογής των κριτηρίων ένταξης των οφειλετών στην κατηγορία ευάλωτου δανειολήπτη έθιξε και η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου υπογραμμίζοντας την αύξηση του κόστους ζωής, την ανόδου των ενοικίων, της αύξησης των φόρων και επιπρόσθετα «Η εκτίμηση περαιτέρω αύξησης της εμπορικής αξίας των ακινήτων απαιτεί τουλάχιστον την επικαιροποίηση όρων και προϋποθέσεων ένταξης στην κατηγορία ευάλωτου οφειλέτη.»
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Το νομοσχέδιο του βλέπει επιφανειακά τους αριθμούς, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, τόνισε , ο Ειδικός Αγορητής επί του Νομοσχεδίου και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος και αλλά ανέφερε τους λόγους που καταψηφίζουν, στη μορφή που είναι, το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο. Όπως το νομοσχέδιο δεν προσφέρει λύσεις για θέμα όπως αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης κ.α και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έφερε μόνο μια πρόταση για τα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος. Έφερε επτά: Και τον νόμο για την προστασία τής πρώτης κατοικίας του 2010 (Νόμος «Κατσέλη»), εμείς τον φέραμε. Και για την προστασία τής παραγωγικής αγροτικής γης. Και για τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου, πριν μεταβιβαστεί. Και για τον συμψηφισμό για οφειλές προς το δημόσιο και για τις δόσεις αποπληρωμής. Και γι’ αυτούς που είχαν δανειστεί με ελβετικό φράγκο. Και για τους εγγυητές. Και για τους κανόνες δεοντολογίας των funds».
Αντιδραστικό, που δίνει απλόχερη στήριξη στις τράπεζας για να εξοντωθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο συνολικά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Ειδικά για τις τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό σχολίασε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπερχρέωσης χιλιάδων εργαζομένων που έχουν οφειλές, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ούτε φυσικά παρέχεται δικαστική προστασία σε χιλιάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους».
Ο Βασίλης Βιλιάρδος εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για διαγραφή όλων των προστίμων των αυξήσεων και τον τόκων ενώ επεσήμανε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας δημιουργεί ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο προς όφελος των εισπρακτικών εταιριών και σε βάρος των δανειοληπτών. « Η λύση θα ήταν η αγορά των δανείων από ένα κρατικό φορέα κατά το μοντέλο της Κύπρου, ή η δυνατότητα αγοράς του δανείου πριν από τα «funds σε λογιστικές αξίες», σημείωσε .
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!