Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι αλλαγές που κλειδώνουν στα τεκμήρια φορολόγησης - Ποιοι ωφελούνται

«Kλειδώνουν» σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ και το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στις οριστικές διορθώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα δεκάδες σχόλια που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, χωρίς όμως να αλλάζει τη φιλοσοφία του τρόπου φορολόγησης.

Τα τελευταία σενάρια

Εξετάζεται διεύρυνση των περιπτώσεων, κατά τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό, μείωση των συντελεστών προσαύξησης λόγω τζίρου, μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και εποχικών επιχειρήσεων  αλλά και μία αυτοματοποιημένη διαδικασία για τη μαχητότητα του τεκμηρίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές, οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις παρεμβάσεις κερδισμένοι θα είναι οι εποχικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν από 15.000 έως 30.000 ευρώ αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Διαβάστε επίσης: Π. Μαρινάκης: Θέλουμε να μην υπάρχουν αδικίες στο τελικό φορολογικό νομοσχέδιο

Οι βασικές αλλαγές

 Σύμφωνα  με πληροφορίες, οι βασικές διορθώσεις θα είναι οι ακόλουθες:

  • Διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ότι είναι μαχητό. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, αλλά και το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση η μαχητότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» ,οπότε θα συμπληρωθεί με περισσότερες περιπτώσεις. Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με  βάση   στοιχεία όπως  στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.
  • Kαθιέρωση αυτοματοποιημένης διαδικασίας για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους, προκειμένου να μην είναι η διαδικασία χρονοβόρα όπως σήμερα. Οι  επαγγελματίες θα μπορούν  να ασκήσουν προσφυγή "απορρίπτοντας" το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος που τους έχει υπολογίσει αυτόματα η Εφορία, ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες.
  •  Μείωση των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Τα ποσοστά προσαυξήσεων 35%-100%, με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας, επανεξετάζονται. Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ,η  ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές αυτοί είναι:

35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

  •  Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις  σχεδιάζεται το τεκμαρτό εισόδημα να υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. 

Διαβάστε επίσης: Φορολογικό νομοσχέδιο: Παράθυρο για μικρότερο φόρο με έλεγχο της ΑΑΔΕ – Λίφτινγκ στην επιβάρυνση βάσει τζίρου

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ