Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας - Δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Valdis Dobrovskis
Πηγή: AP

Πράσινο φως στον προϋπολογισμό της  Ελλάδας για το 2024 δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις για την αξιολόγηση των προσχεδίων για το 2024 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. 

«Θεωρούμε ότι επτά κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συμμορφώνονται με τις κατευθύνσεις μας για τη δημοσιονομική πολιτική: Κύπρος, Εσθονία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία και Ισπανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν,  Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι εννέα χώρες δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες και συγκεκριμένα: Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Και οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες - δηλαδή το Βέλγιο, η Κροατία, η Φινλανδία και η Γαλλία - κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν, σημείωσε, τονίζοντας πως «οι χώρες αυτές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικές τους πολιτικές για το 2024 ακολουθούν τις συστάσεις μας».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, μείωση των καθαρών τρεχουσών δαπανών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περαιτέρω σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης για το κόστος ενέργειας.

Ως θετικό θεωρούμε, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ότι όλα τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τη σύσταση για τη διατήρηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων επενδύσεων το 2024.

Η Επιτροπή έχει ήδη διευκρινίσει ότι θα συστήσει στο Συμβούλιο την έναρξη των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος την άνοιξη του 2024. «Εν ολίγοις, τα κράτη μέλη έχουν πλήρη σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές τους προτεραιότητες για το 2024. Αλλά χρειαζόμαστε παρόμοια σαφήνεια και προβλεψιμότητα και για τα επόμενα έτη», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

Γι' αυτό είναι απαραίτητο, συνέχισε, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για τις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων το συντομότερο δυνατό. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα, πρόσθεσε.

Με μακροοικονομικές ανισορροπίες η Ελλάδα

Αναφορικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, ο Ντομπρόβσκις έκανε δύο παρατηρήσεις:

  1. Πρώτον, ενώ η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη έχει αμβλύνει ορισμένες μακροχρόνιες ανισορροπίες, οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τα υφιστάμενα υψηλά χρέη.
  2. Δεύτερον,  οι πιέσεις στις τιμές και το κόστος εξακολουθούν να αποκλίνουν μεταξύ των κρατών μελών.

Αυτό, είπε, δημιουργεί ανησυχίες για πιθανές απώλειες στη συνολική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ιδίως σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό.

Στις αρχές του 2024, η Επιτροπή θα προετοιμάσει εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για τις 11 χώρες που εντοπίστηκαν με ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες το 2023, δηλαδή

Η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ