Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κατρακυλούν οι τιμές σε χαμηλό 3,5 μηνών

Κατρακυλούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών, μετά τη φθίνουσα ζήτηση στους κορυφαίους καταναλωτές «μαύρου χρυσού» στον κόσμο, τις ΗΠΑ και Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent βρέθηκε στα 81,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κατά 14 σεντς στα 77,24 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου.

Η αγορά ανησυχεί σαφώς λιγότερο για το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. [API/S]. Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αποθέματα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί, ανέφερεη EIA, η οποία αναμένει τώρα ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα θα μειωθεί κατά 300.000 bpd φέτος, ανατρέποντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση κατά 100.000 bpd.

Ο οργανισμός προέβλεψε επίσης ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 200.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε 900.000 bpd κατά μέσο όρο έως το τέλος του 2024 υπό την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων.

Μετριάζοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για στενότητα προσφοράς, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτίμησαν ότι οι θαλάσσιες καθαρές εξαγωγές πετρελαίου από έξι χώρες του ΟΠΕΚ, οι οποίες ανακοίνωσαν σωρευτικές περικοπές παραγωγής ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (bpd) από τον Απρίλιο του 2023, παραμένουν μόλις 0,6 εκατομμύρια bpd κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου.

Τα στοιχεία στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, δημιούργησαν επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τον Οκτώβριο παρουσίασαν ισχυρή αύξηση, αλλά οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, ενισχύοντας τους φόβους για μείωση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

Στις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου συνέβαλε και η μέτρια ανάκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Πάντως ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί και θα οδηγήσει τη ζήτηση καυσίμων, παρά τις οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ