Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγίδα της δημοσιονομικής χαλάρωσης που θέλει να αποφύγει το ΥΠΟΙΚ

Χρήστος Σταικούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας / πηγή: Intime

Η απόφαση της Κομισιόν για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 δίνει αναμφίβολα ανάσα στην ελληνική οικονομία, αφού ταυτόχρονα σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας θα μπορούν να διατηρηθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτησε με ενθουσιασμό η ελληνική πλευρά, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Όχι βέβαια ότι δεν ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά η επισημοποίησή του, δίνει έναν αέρα στην χώρα να πάει λίγο παρακάτω.

►Κομισιόν: Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2022

Από την άλλη όμως η απόφαση αυτή κρύβει πολλές παγίδες. Η πασιφανής είναι ότι η παράταση των μέτρων στήριξης σημαίνει και επιπλέον χρήματα που πρέπει να πέσουν στην οικονομία, αυξάνοντας και ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης που δεν κουβαλούν «αμαρτίες» από το πρόσφατο παρελθόν έχουν την δυνατότητα και ελλείμματα να παράγουν και τον δημόσιο χρέος να το αυξάνουν χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.

Η Ελλάδα έχει «κόφτες»

Η Ελλάδα όμως έχει «κόφτες» και δεν μπορεί να το πράξει, χωρίς να προχωρήσει σε δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις. Αλλωστε τα καμπανάκια κινδύνου έχουν ηχήσει εδώ και πολύ καιρό στην πλατεία Συντάγματος. Οι εξελίξεις με την πορεία της πανδημίας δημιουργούν έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών, αφού βλέπουν ότι η 16η Μαρτίου που ήταν στον σχεδιασμό ως η ημερομηνία από την οποία θα ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, δυσκολεύει ιδιαίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομία σε οριζόντιο επίπεδο παραμένουν σίγουρα για όλο το Μάρτιο και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και τον Απρίλιο. Αρα η σκέψη για σταδιακή αντικατάστασή τους με στοχευμένα μέτρα πάει … περίπατο για την ώρα τουλάχιστον.

Κάθε μήνα δημοσιονομικά με lockdown χάνονται περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από δανεισμό ή από τα ταμειακά διαθέσιμα. Σήμερα στον κρατικό κορβανά υπάρχουν 32,5 δισ. ευρώ και από τις αγορές μπορούμε να σηκώσουμε άλλα 10 δισ. περίπου.

Διαχείριση για μαξιλάρι και χρέος 

Με δεδομένο ότι το «μαξιλάρι» δεν μπορεί να πέσει πολύ, δηλαδή κάτω από τα 25 δισ. και σε συνδυασμό ότι η ανάπτυξη θα είναι σαφώς χαμηλότερη του αρχικού στόχου, γίνεται κατανοητό ότι δημιουργείται ένα κενό χρηματοδότησης που πρέπει πάση θυσία να καλυφθεί κρατώντας σε ισορροπία μαξιλάρι και ύψος δανεισμού.

Εν κατακλείδι, πρώτο ζητούμενο είναι να ανοίξει η οικονομία το ταχύτερο δυνατό να πάψει ή να περιοριστεί η παραγωγή ελλειμμάτων. Δεύτερο να μην αποτελέσει η δημοσιονομική χαλάρωση παγίδα, που θα πέσει μέσα η οικονομία και το κόστος θα κληθεί να το πληρώσει μετά το τέλος της πανδημίας, με περιοριστική πολιτική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ