«Θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, που θα λάβει υπόψη της τον μειωμένο τζίρο των εορτών, άρα o εμπορικός κόσμος που θα υποστεί την πολύ μεγάλη ζημιά, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Παράλληλα επεσήμανε πως με το νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης ήδη εξετάζεται πρόγραμμα πληρωμής των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.
Όπως έγραψε το «Η», παρά τις προσπάθειες για τη διάσωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεγαλύτερου μέρους του χριστουγεννιάτικου τζίρου των 3,5 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση θα διασωθεί περίπου ένα δισ. ευρώ μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πρόκειται για ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τους κλυδωνισμούς και το πλήγμα στα κρατικά ταμεία από την απώλεια των φορολογικών εσόδων και την πτώση του τζίρου
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, 10 Δεκμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε νέα αύξηση του προϋπολογισμού από τα 1,8 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 της οποίας η αποπληρωμή ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.
Ο 4ος κύκλος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολής αφορά σε περίπου 450.000 εταιρείες και δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας για τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας έως και τον Μάρτιο του 2021.
Με τροποποίηση της σχετικής απόφασης για τις προϋποθέσεις χορήγησής της σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 ορίζεται επίσης πως «για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση». Αναφέρεται πως «τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν».
Το ΥΠΟΙΚ προβαίνει σε διασταύρωση των στοιχείων για να διαπιστώσει περιπτώσεις λανθασμένης καταγραφής της πτώσης τζίρου κατά την αίτηση χορήγησης. Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ θα οδηγήσει σε επιστροφές ποσού στον επόμενο γύρο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!