Με βάση τις τρέχουσες προκαταρκτικές ενδείξεις, η γενική ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα συνεχιζόταν και το 2022, για να απενεργοποιηθεί το 2023, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποιημένη προσέγγισή της για τη δημοσιονομική πολιτική στην πανδημία του κορονοϊού.
Κατά την άποψη της Επιτροπής, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά από μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας βάσει ποσοτικών κριτηρίων.
Κριτήριο η επάνοδος της οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα
Το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα (τέλος του 2019) θα αποτελούσε το βασικό ποσοτικό κριτήριο για να προχωρήσει η Επιτροπή στη συνολική αξιολόγηση της απενεργοποίησης ή της συνέχισης της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι, μετά από διάλογο μεταξύ του Συμβουλίου και της Επιτροπής, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την απενεργοποίηση ή τη συνεχή ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής με βάση τις εαρινές προβλέψεις του 2021, οι οποίες θα δημοσιευθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Θα λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές καταστάσεις σε κάθε χώρα
Η Κομισιόν τονίζει επίσης ότι θα υπάρχει ειδική πρόνοια για τις χώρες της ΕΕ που δεν θα έχουν ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα μετά την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής.
Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής: «Οι ειδικές ανά χώρα καταστάσεις θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται υπόψη μετά την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν έχει ανακάμψει στο προ της κρίσης επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, θα αξιοποιούνται πλήρως όλες οι υφιστάμενες δυνατότητες ευελιξίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως όταν προτείνονται κατευθυντήριες γραμμές δημοσιονομικής πολιτικής».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!