Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: «Λίφτινγκ» στον Φορέα Επαναμίσθωσης για να προχωρήσει ο διαγωνισμός - Με έκπτωση 30% θα παίρνει τα ακίνητα

Ρεκτιφιέ στο θεσμικό πλαίσιο σε μια προσπάθεια να τονώσει το ασθενικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, επιχειρεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ίδρυση και λειτουργία του οποίου τοποθετείται πλέον στο γ’ τρίμηνο του 2024.

Οι εν δυνάμει επενδυτές που εξέφρασαν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον και πήραν μέρος και στην διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ιδανικά θα ήθελαν τη συμμετοχή και του ελληνικού δημοσίου, με τον έναν ή άλλο τρόπο, κάτι που η κυβέρνηση το απόκλεισε και χθες δια στόματος του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

H αγορά δεν είναι αισιόδοξη

Πηγές της αγοράς δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον Φορέα και την εύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται και εκτιμούν ότι το project μπορεί να προχωρήσει μόνο με συμμετοχή του δημοσίου, ώστε να αποτραπεί ένα κύμα εξώσεων ευάλωτων πολιτών κάτι που είχε κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Ενα έστω, ημι-κρατικό μοντέλο Φορέα, όπως σημειώνουν,  θα έδινε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των ευάλωτων, ενδεχομένως και με πιο διευρυμένα όρια.  Οι εκτιμήσεις μέχρι και πριν λίγους μήνες ανέφεραν ότι τα «ευάλωτα» ακίνητα είναι μεταξύ 30.000 – 50.000 και η μέση αξίας επαναγοράς περί τις 70.000 ευρώ, ενώ το κόστος για το δημόσιο δεν θα ξεπερνούσε τα 4 δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα, σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την έξωση πτωχυμένων ευάλωτων δανειοληπτών από την πρώτη κατοικία τους το «κενό» καλύπτει το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας για τους ευάλωτους, δηλαδή όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια του νόμου (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021)και έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης.

Το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί ελάχιστοι (μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν ενταχθεί κάτι περισσότεροι από 100 ευάλωτοι δανειολήπτες ) προβλέπει επιδότηση 70 - 210 ευρώ τη δόση του στεγαστικού δανείου (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και οικογενειακής κατάστασης) για 15 μήνες προβλέπεται και η αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Πράσινο φως από JP Morgan σε ΤΧΣ για συνέχεια στην αποεπένδυση - Σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα

Έτσι, με τις αλλαγές που προβλέπονται στο χρηματοπιστωτικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου, το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα αυξήσει (και να καταστήσει πραγματικό το ενδιαφέρον) των επενδυτών:

  • εξομοιώνεται η φορολόγηση του Φορέα με το φορολογικό καθεστώς των εταιριών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICs).
  • προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς, όπως θα προσδιοριστεί στη σχετική υπουργική απόφαση,
  • θεσπίζεται η υποχρέωση εκ μέρους του οφειλέτη της πρόσβασης του εμπειρογνώμονα στην κατοικία προκειμένου να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου, ενώ εάν διαπιστωθούν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης λόγω του θεσμικού πλαισίου, θα απαλλάσσεται ο Φορέας από την υποχρέωση αγοράς.  Όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος, αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο καθώς ο Φορέας θα γνωρίζει τυχόν μεταβολές που μπορεί να έχουν επέλθει στο ακίνητο.

Επίσης, σε ότι αφορά τους ευάλωτους και το δικαίωμα επαναγοράς τους ακινήτου –πρώτης κατοικίας μετά την πάροδο 12 ετών, με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς νωρίτερα χωρίς να την υποχρέωση των μισθωμάτων που υπολείπονται. Για παράδειγμα, αν βελτιωθεί η οικονομική θέση του ευάλωτου σε 5 χρόνια μπορεί να ζητήσει την επαναγορά του ακινήτου χωρίς το «πέναλτι» καταβολής μισθωμάτων για τα υπόλοιπα 7 χρόνια (7Χ12=84 μισθώματα)

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ