Σε αρνητικό έδαφος για όγδοο μήνα παρέμεινε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον περασμένο μήνα καθώς οι τιμές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, επηρεασμένες από την πανδημία ενώ από την άλλη, συνεχίστηκαν οι ανατιμητικές τάσεις σε σειρά τροφίμων, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη τη διαβίωση κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης. Η Ελλάδα με αποπληθωρισμό 2,1% τον Νοέμβριο από 1,8% τον Οκτώβριο, διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ, στην Ευρωζώνη.
Είναι σαφές, ότι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην κατάσταση της οικονομίας αντανακλώνται στο δείκτη του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, η εξέλιξη της τρέχουσας κατάστασης, η ένταση και η διάρκειά της, θα είναι καθοριστικές για την επίδραση της εγχώριας ζήτησης στις τιμές όπως και στις επιπτώσεις στην παραγωγή και την απασχόληση.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η επιστροφή στην ανάκαμψη μόλις υποχωρήσει η κρίση θα συνοδευθεί και με άρση των αποπληθωριστικών πιέσεων. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι η πτωτική πορεία των τιμών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις δαπάνες και βαθαίνει την ύφεση, πιστεύουν βάσιμα ότι η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί όταν η οικονομία «γυρίσει» σε πορεία ανάπτυξης.
Ο αρνητικός πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία καθώς συνδέεται με την ύφεση, την ανεργία και ευρύτερα οικονομικά αδιέξοδα.
Με την επικράτηση του, οι καταναλωτές αναβάλουν τις αγορές τους καθώς προσδοκούν χαμηλότερες τιμές στο μέλλον και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, περικοπές μισθών μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας.
Eπίσης, όπως προκύπτει εμμέσως ο αρνητικός πληθωρισμός προκαλεί πρόσθετα εμπόδια στην αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού αυξάνονται τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού.
Ο πραγματικός αποπληθωριστικός κύκλος βέβαια ξεκινά αν οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά και για μεγάλο διάστημα. Τότε υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν σημαντικά οι επενδύσεις και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση, γιατί θεωρούν ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το πρόβλημα οξύνεται καθώς η πραγματική αξία του χρέους τους αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!