Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να τερματίσει τις επαναγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές ομολόγων και η σημαντική αύξηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης μπορεί να περιπλέξει τις συζητήσεις, οι οποίες αναμενόταν να ξεκινήσουν σύντομα, για το ενδεχόμενο τερματισμού των επαναγορών πριν από το τέλος του 2024, όπως προέβλεπε σχετική απόφαση της ΕΚΤ από το περασμένο έτος.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε εγκρίνει πέρυσι ένα ειδικό μηχανισμό συγκράτησης των spreads στα ομόλογα της Ευρωζώνης, ο οποίος προέβλεπε ως πρώτη γραμμή άμυνας την ευέλικτη επαναγορά ομολόγων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η ΕΚΤ δεν βλέπει λόγο παρέμβασης στα ιταλικά ομόλογα
Η αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ιταλικών κρατικών τίτλων κοντά στο 5% (σήμερα διαμορφώθηκε στο 4,92%), με το spread με τους αντίστοιχους γερμανικούς να ξεπερνά τις 200 μονάδες βάσης, οδήγησε ορισμένους αναλυτές να κάνουν σκέψεις για το αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί τώρα ο μηχανισμός αυτός, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση του spread.
Ωστόσο, οι πέντε από τις έξι πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν έδειξαν κάποια σπουδή να υπάρξει παρέμβαση από την ΕΚΤ, θεωρώντας ότι η αύξηση των ιταλικών αποδόσεων προκύπτει κυρίως από την πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης της Μελόνι, η οποία ανακοίνωσε σημαντικά υψηλότερα ελλείμματα για τα επόμενα χρόνια.
«Θεωρώ ότι τα προβλήματα της Ιταλίας έχουν δημιουργηθεί εντελώς από την ίδια, συνεπώς η αντίδραση της αγοράς είναι αρκετά δικαιολογημένη. Υπάρχει, ωστόσο, το δίδαγμα για εμάς ότι η ευελιξία του PEPP είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να την απεμπολήσουμε χωρίς ενδελεχή ανάλυση», δήλωσε μία πηγή.
Η αλλαγή στους κανόνες του PEPP
Η ΕΚΤ σταμάτησε πέρυσι τον Μάρτιο τις καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, στο πλαίσιο του οποίου είχε σωρεύσει τίτλους αξίας 1,7 τρις. ευρώ, αλλά είχε ξεκαθαρίσει ότι θα συνέχισε να επανεπενδύει τα έσοδα από τίτλους που λήγουν έως το τέλος του 2024.
Παράλληλα, είχε αλλάξει τους κανόνες, ώστε να είναι δυνατές περισσότερες επανεπενδύσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που είχαν αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού τους, ως την πρώτη άμυνα της ΕΚΤ σε περίπτωση αναταραχής.
Η ίδια η Μελόνι δήλωσε πρόσφατα ότι δεν ανησυχεί από την αύξηση των αποδόσεων, λέγοντας ότι «η Ιταλία είναι ισχυρή».
Μετά την άνοιξη του 2024 η συζήτηση
Η ΕΚΤ μπορεί άνετα να κρατήσει στον «πάγο» την έναρξη της συζήτησης για το PEPP τουλάχιστον έως την επόμενη άνοιξη, όταν θα είναι πιο ξεκάθαρο προς τα πού οδεύει ο πληθωρισμός και αν οι αυξήσεις επιτοκίων της είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσαν οι πηγές.
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP πρέπει να τερματισθούν πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων, η οποία με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να ανοίξει περί τα μέσα του 2024, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι η αλλαγή στην καταληκτική προθεσμία (τέλος του 2024) θα οδηγούσε σε παράβαση της καθοδήγησης της τράπεζας και επομένως πρέπει να εξεταστεί αν το πλήγμα στην αξιοπιστία της τράπεζας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το όφελος.
Η επόμενη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ θα ήταν το Εργαλείο Προστασίας της Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής (TPI), ένα πλαίσιο αγορών ομολόγων που δεν έχει χρησιμοποιηθεί και το οποίο στοχεύει συγκεκριμένες χώρες.
Ωστόσο, ούτε η ενεργοποίηση του TPI για την Ιταλία έχει συζητηθεί καθώς και αυτή αφορά σε αδικαιολόγητες εξελίξεις στην αγορά.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!