Σημαντική υστέρηση παρουσιάζει η Ελλάδα στη λειτουργία των αγορών προϊόντων και εργασίας και η παραγωγικότητά της είναι χαμηλή, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Going for Growth 2023).
Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, «αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, ιδιαίτερα όσον αφορά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης», σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και συνιστά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος με την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την προβολή των ωφελειών από εναλλακτικούς μηχανισμούς επίλυσης των διαφορών.
Χαμηλή η παραγωγικότητα
Η ελληνική οικονομία, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένο αναπτυξιακό δυναμικό, κάτι που περιορίζει τη συνολική παραγωγικότητα. Ο ανταγωνισμός τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ τα ρυθμιστικά εμπόδια για τη δραστηριότητα σε ορισμένους βασικούς κλάδους και για την ανάπλαση γης εμποδίζει την είσοδο νέων παικτών. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να μειωθούν τα εμπόδια στην είσοδο σε κλάδους, με προτεραιότητα αυτούς των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και την απλοποίηση των χωροταξικών κανόνων.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αποτελούν βαρίδι στην ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτεί επενδύσεις.
Οι Ελληνες δεν αλλάζουν συχνά δουλειές
Οι Ελληνες εργαζόμενοι αλλάζουν λιγότερο συχνά δουλειά σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει πολλοί εργαζόμενοι και εταιρείες να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους, σημειώνει η έκθεση.
Χαμηλή η απασχόληση
Συνιστά την αύξηση της συμμετοχής σε ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας και εκπαίδευση, περιλαμβανομένων των κλάδων και περιοχών που επηρεάζονται από την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση με την παροχή πιο ευέλικτων εργασιακών συμφωνιών και τη βελτίωση των κινήτρων για τις προσλήψεις νέων με περιορισμένη εμπειρία, απαλλάσσοντας τους εγοδότες από ασφαλιστικές εισφορές.
Βραδύς ο ιδιωτικός τομέας στην ψηφιακή μετάβαση
Αναφορικά με τη ψηφιακή μετάβαση, η έκθεση αναφέρει ότι προχωρά γρήγορα στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι βραδύτερος λόγω των χαμηλών επενδύσεων σε εξοπλισμό, λογισμικό, εκπαίδευση και οργάνωση, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.
Μεγάλη η φτώχεια
Οσον αφορά το κράτος πρόνοιας και τη γήρανση του πληθυσμού, ο Οργανισμός σημειώνει ότι η φτώχεια, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και των ανέργων, είναι μεγάλη. Οι ανισότητες μειώνονται κυρίως με τις συντάξεις, ενώ οι μεταβιβάσεις μειώνουν τη φτώχεια λιγότερο και δεν αντιμετωπίζουν τα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις για την οικογενειακή πολιτική βελτιώνουν τη στήριξη αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με πολλές χώρες από τον ΟΟΣΑ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!