Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Χαραμάδα ελπίδας για έλεγχο του πληθωρισμού από τα στοιχεία της Eurostat - Οι κρίσιμες μεταβλητές

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά προκαλούν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με αυτά φαίνεται να υπάρχει μία, έστω και μικρή τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε αποδεκτά επίπεδα, ενώ σε ότι αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, μετά από πολλούς μήνες φαίνεται να εδραιώνεται ο δείκτης σε μονοψήφια επίπεδα, κάτι που αν μη τι άλλο επαναφέρει μία χαραμάδα ελπίδας ότι μπορεί να τιθασευτεί το «τέρας».

Η εξέλιξη αυτή έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος τόνισε ότι «η είδηση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία και έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών εξελίξεων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, τα θετικά νέα που έρχονται και θα έλθουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα».

Πτωτική όπως στην Ευρωζώνη

Ας δούμε τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός παρουσίασε νέα επιβράδυνση στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 2,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου ο σχετικός δείκτης ήταν αρκετά υψηλότερα στο 3,5%.

Η τάση που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ανάλογα πτωτική με αυτή που κυριαρχεί σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποκλιμακώθηκαν στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο, κάτι που ίσως να σημάνει και το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ, αφού πλησιάζει η επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από έναν πληθωρισμό κάτω από το 2%.

Με αυτή την ισχυρή επίδοση η Ελλάδα επανέρχεται σε πορεία πτώσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, μετά την σταθεροποίηση στο 3,5% που επέδειξε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Μάλιστα, έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά από την Ολλανδία η οποία εμφανίζεται με αποπληθωρισμό - 0,3% από 3,4% τον Αύγουστο, και το Βέλγιο που καταγράφει αύξηση μόλις 0,7% από 2,4% τον Αύγουστο.

Φρένο και στον δομικό πληθωρισμό

Όμως τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Ο δομικός πληθωρισμός που αποτελεί και τον πυρήνα της ακρίβειας, εξαιρουμένων δηλαδή των προϊόντων με ευμετάβλητες τιμές, εξακολουθεί μεν να επιδεικνύει επιμονή, σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 4,3%, αλλά ωστόσο ήταν πολύ χαμηλότερα από το 5,4% τον προηγούμενο μήνα, σε μία περίοδο που ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης επίσης αποκλιμακώθηκε στο 4,5% από 5,3%.

Η αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών στην Ελλάδα στηρίχτηκε στην επιβράδυνση που επετεύχθη και στα τρόφιμα στο 8% από 9,3% τον Αύγουστο, αλλά και στην περαιτέρω μείωση των τιμών στην ενέργεια στο 18,4% τον Σεπτέμβριο από 17,3% τον Αύγουστο. Τα μη βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,8% από 6,5% τον Αύγουστο, ενώ επιπλέον, «έπεσε» και ο ρυθμός αύξησης στις υπηρεσίες στο 3,8% από 4,2% τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έριξε ρυθμούς στο 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Eurostat στην έκθεσή της.

Φρένο σε τιμές τροφίμων και αλκοόλ 

Από τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην περιοχή, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και ενέργεια (-4,7%, σε σύγκριση με -3,3% τον Αύγουστο).

Όσον αφορά τις επιμέρους μετρήσεις των κρατών μελών, η Σλοβακία εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών στο 8,9%, αν και μειωμένος από το 9,6% του Αυγούστου. Ακολουθεί η Κροατία με 7,3% από 8,4% τον προηγούμενο μήνα και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σλοβενία με 7,1% από 6,1% προηγουμένως

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ