Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά παρά τις συνεχείς και επίμονες προειδοποιήσεις των θεσμών.
Αμέτρητες είναι οι διαβεβαιώσεις που έχουν αναλάβει την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις απέναντι στους εκπροσώπους των θεσμών κατά τη διάρκεια των μνημονίων, της μεταμνημονιακής εποπτείας και τώρα της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, στόχος που δεν έχει επιτευχθεί .
Αν και η χώρα έχει αναλάβει κατ' επανάληψη τη δέσμευση να μηδενίσει τα κρατικά «φέσια», ο στόχος όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται αλλά οι οφειλές αντί αυξάνονται αντί να μειώνονται.
Στα 2 δισ. τα φέσια του Δημοσίου
Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καταγράφηκε αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 115 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.
Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 318 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 2.099 δις ευρώ ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 203 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 494 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πρακτική όταν είναι να πληρώσει, σε αντίθεση με τους Ελληνες φορολογούμενους, οι οποίοι εάν δεν πληρώσουν στην ώρα τους φόρους, τέλη, εισφορές κ.λπ. επιβαρύνονται αφενός με επιτόκια και πρόστιμα ενώ κινδυνεύουν και με κατασχέσεις.
Στο μικροσκόπιο των θεσμών
Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και κατά την τρίτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα. Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της δεύτερης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης η Κομισιόν χτύπησε καμπανάκι για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να παρακολουθούνται περαιτέρω» .
Στο πόρισμα τονιζόταν πως ενώ οι καθυστερούμενες κύριες συντάξεις έχουν εκκαθαριστεί σε γενικές γραμμές, ο στόχος απομείωσης των υπολοίπων οφειλών έχει χαθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, το υπόλοιπο των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε τα 637 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το επίπεδο του Αυγούστου 2022 «και συνεπάγεται απόκλιση από τον στόχο των 500 εκατ. ευρώ».
►Διαβάστε επίσης: Χρέη στην ΑΑΔΕ: Αυξάνονται οι μεγαλοοφειλέτες και μειώνεται η... μαρίδα
Βαρίδι ο ΕΦΚΑ και τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι και πάλι το «βαρίδι». «Παρά την παροχή επαρκούς ρευστότητας στα νοσοκομεία, το απόθεμα των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει υψηλό, υποδεικνύοντας ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα» αναφέρεται στην έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Υπογραμμίζεται ότι η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής και αιτιολογημένης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που θεσπίζονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, νωρίτερα τον Απρίλιο.
Η επιστολή αφορά «την εφαρμογή του εθνικού κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα».
Στην επιστολή αυτή σημειώνεται πως η πρακτική αυτή συνιστά παράβαση των κανόνων της Ένωσης για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη, επειδή δεν σημειώθηκε βελτίωση στις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από δημόσια και στρατιωτικά
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!