Κόφτες στη χορήγηση των επιδομάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εμφανίζονται να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Την σχετική αναφορά έκανε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι από το 2024 «με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα».
Με 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν σήμερα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, βασικός στόχος είναι να ασκηθεί πίεση μέσω στοχευμένων εργαλείων, ώστε να αυξηθούν τα δηλωθέντα κέρδη τους και το φορολογητέο εισόδημά τους .
Επιδοτούνται όσοι φοροδιαφεύγουν
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα λαμβάνουν τα περισσότερα επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις, δηλαδή στην πραγματικότητα επιδοτούνται όσοι φοροδιαφεύγουν ενώ αντιθέτως οι μισθωτοί, ακόμα και όσοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό που δεν μπορούν να αποκρύψουν το εισόδημα τους, πολλές φορές χάνουν επιδόματα, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι κοινωνικές αδικίες.
«Όσο θα αυξάνεται το δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, θα χάνονται επιδόματα λόγω μη εκπλήρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων» αναφέρουν με νόημα από το οικονομικό επιτελείο.
Όπως εξήγησε χθες ο Χάρης Θεοχάρης, «τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή βάζουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί που δηλώνουν αυτά τα 10.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς περνάνε όλα τα εισοδηματικά κριτήρια».
Και συνέχισε: «όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης».
Ενδεικτικά, με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος χορηγούνται επιδόματα όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού και το κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ) ενώ με εισοδηματικά κριτήρια υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εγγραφή των νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Νέοι φορολογικοί συντελεστές
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο μεταξύ άλλων να τεθεί σε εφαρμογή μια νέα κλίμακα φορολόγησης των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχο τους και στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της θέσπισης πλαισίου ηλεκτρονικών στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, ώστε το βάρος να πέσει σε αυτούς που εμφανίζουν πολύ υψηλά έσοδα και πολύ χαμηλά κέρδη. Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει ώστε οι ελεγκτές να εντοπίζουν πολύ γρήγορα ελεγκτικούς στόχους.
Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών:
- Αλλαγή του ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης, που ισχύει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται συντελεστής 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ, όταν οι προσωπικές εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, φορολογούνται με 22%. Ο συντελεστής εξετάζεται να ανέβει από το 9% στο 15% - 20%.
- Ενιαία αντιμετώπιση των εισοδημάτων από επαγγελματική δραστηριότητα ήτοι 22% φόρος για όλους.
- Το φορολογητέο εισοδημα θα συνδυαστεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Ένα από τα σενάρια είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος να συνδέεται με τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει ένας επαγγελματίας και πάνω. Για παράδειγμα εάν πληρώνει φόρο 650 ευρώ να μην καταβάλλει τελος επιτηδεύματος
- Να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, το άθροισμα των στοιχείων που συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για να αποτυπωνοναι είτε τα έσοδα είτε οι δαπάνες.