Παρά τα προβλήματα που προκαλεί - κυρίως η ακρίβεια - στην ελληνική οικονομία, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, προκάλεσαν χαμόγελα στην κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να πηγαίνει στην ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο με μεγαλύτερο αέρα.
Πλέον στο 6μηνο η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό 2,4% και με δεδομένο ότι το 3ο τρίμηνο του έτους είναι παραδοσιακά το καλύτερο του έτους, αφού περιέχει τους τρεις καλύτερους μήνες του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) και με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι καλύτερο από πέρυσι, τότε είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι τελικά μπορεί το ποσοστό της ανάπτυξης να είναι ιδιαίτερα υψηλό και να προσεγγίσει το 3% που είναι η κρυφή επιθυμία του οικονομικού επιτελείου.
Ποια θα είναι η ετυμηγορία της DBRS
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την καλή πορεία των εσόδων προκαλεί έκδηλη αισιοδοξία ότι τελικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική αξιολόγηση, μέσα στο 2023, ίσως μάλιστα και την προσεχή Παρασκευή από την DBRS.
Η εν λόγω επιδίωξη είναι πιθανό να φρενάρει το εύρος των παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στην ΔΕΘ.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες), έχουν προκαλέσει την ανάγκη για σημαντικές αποζημιώσεις που δεν είχαν προβλεφθεί, τουλάχιστον ως προς το ύψος τους.
Νέα υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της ευρωζώνης, με αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κοντά στο 8% και της κατανάλωσης κατά 2%.
Στήριξη από κατανάλωση και επενδύσεις
Η ανάπτυξη το δεύτερο 3μηνο στηρίχθηκε πρωτίστως στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και δευτερευόντως τις καταναλωτικές δαπάνες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η συνολική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο του έτους, να τρέξει με ρυθμό 2,7%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφωνόταν στο 2,1%.
Έτσι λοιπόν για ένα ακόμη τρίμηνο η ελληνική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη πολλαπλάσια της αντίστοιχης της Eυρωζώνης, καθώς σε αυτήν το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,6% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2022 και κατά 0,3% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους και βάσει των εποχικά διαρθρωμένων στοιχείων το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,3%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του βάσει μη εποχικά διαρθρωμένων στοιχείων το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το β' τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο 2022.
Ετήσιες μεταβολές:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%.