Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ραντάρ των οίκων αξιολόγησης η επίδοση του ελληνικού ΑΕΠ εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται παρά το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον ,στέλνουν τα στοιχεία για το AEΠ του β΄τριμήνου  όπου  ο ρυθμός ανάπτυξης  σε ετήσια βάση  έτρεξε κατά  2,7%.

Επιπλέον η επίδοση της συγκεκριμένης περιόδου δημιουργεί τα περιθώρια στην κυβέρνηση για  συνέχιση των μέτρων στήριξης,  εως και το τέλος του χρόνου όπως είναι η βασική στόχευση του οικονομικού επιτελείου.

Παρά το γεγονός ότι  η  απόδοση της ελληνικής οικονομίας  είναι υποδεέστερη της αντίστοιχης περυσινής περιόδου,το γεγονός ότι είναι κατά περίπου 5 μονάδες βάσης  υψηλότερη έναντι του μέσου όρου της ανάπτυξης  στην Ευρωζώνη ,δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτική  σε συνθήκες μεγάλης  αβεβαιότητας,στοιχείο που δεν περνάει απαρατήρητο από τους 4 οίκους αξιολόγησης που έχουν κάτω από τα ραντάρ τους την ελληνική οικονομία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος  εκτιμά ότι  εάν τα επόμενα 2 τρίμηνα το ΑΕΠ παρέμενε στα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου, η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους θα ανερχόταν στο 2,1%, ενώ αν επέστρεφε στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου, λόγω του αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη θα περιοριζόταν στο 1,5%.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η ιδιωτική κατανάλωση έχει επιδείξει στο πρόσφατο παρελθόν αυξήσεις αναντίστοιχες με τις εξελίξεις στα πραγματικά εισοδήματα, είτε λόγω συσσωρευμένης επιθυμίας για κατανάλωση μετά την πανδημία, είτε λόγω εισοδηματικών ενισχύσεων,  διαχρονικά υπάρχει μια αβεβαιότητα αναφορικά με τον τρόπο που καταγράφονται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι μεταβολές των αποθεμάτων, και  η επίδραση βάσης στα επόμενα δύο τρίμηνα είναι ευνοϊκότερη σε σχέση με τα δύο πρώτα, παραμένει περιθώριο διαφοροποίησης επί τα βελτίω από αυτά τα νούμερα.

►Διαβάστε επίσης: Επενδύσεις και κατανάλωση στήριξαν το ΑΕΠ - Ετρεξε με 2,7% το β' τρίμηνο

Με δεδομένο ότι το δυνατό τρίμηνο της οικονομίας είναι το τρίτο καθώς αποτυπώνονται τα οφέλη του τουρισμού, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ , η ελληνική οικονομία τρέχει στο α’ εξάμηνο με ρυθμό άνω του 2% και ουσιαστικά είναι εντός των προβλέψεων για  ετήσιο στόχο  αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,3% .

►Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Οι 3+1 αλλαγές της κυβέρνησης για να «ζεστάνει» τις υψηλές τιμές πετρελαίου

H επενδυτική βαθμίδα

Mε τη  χώρα να κινείται  στον αστερισμό της επενδυτικής βαθμίδας περιμένοντας  την αυριανή αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον καναδικό  οίκο  DBRS, το γεγονός ότι αναπτύχθηκε με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης  πανευρωπαϊκά ,σίγουρα αποτελεί ένα στοιχείο που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

O οίκος έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ (High) δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με σταθερή αξιολόγηση. Μία αναβάθμιση από την DBRS θα ανοίξει τον ...χορό  των αναβαθμίσεων  και από τους άλλους τρεις οίκους για την Ελλάδα, αλλάζοντας οριστικά σελίδα για την ελληνική οικονομία.

Σε πρόσφατο σημείωμα του για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης τόνιζε ότι το ζητούμενο για την κρίσιμη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και η βελτίωση της κατάστασης στις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος αναγνώριζε ότι οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν και την κεφαλαιακή τους βάση αλλά και την κερδοφορία τους το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στις 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ο οίκος Μοodys ο οποίος  διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στην βαθμίδα Βα3, τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική .

Η έκθεση της Standard & Poors

Στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της έκθεσης από την Standard & Poors που κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή  το πρώτο ξεκάθαρο όφελος από μία αναβάθμιση θα είναι η περαιτέρω υποχώρηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα διοχετευθεί τόσο στις τράπεζες όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. 

Σημαντική είναι η θετική επίδραση για τις τράπεζες, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης, θα μειώσει το κόστος για τις εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL και θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού τους. 

Την ίδια ώρα η αύξηση των επενδύσεων που θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ έως και 0,5 μονάδες το 2024. Θετική θα είναι, όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενίσχυση της επενδυτικής βάσης και είσοδο επενδυτών καλύτερης «ποιότητας», οι οποίοι παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς λόγω και του γεγονότος ότι παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ