Οριακή επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας IHS Markit.
Η παραγωγή και οι παραγγελίες για εξαγωγές συνέχισαν να μειώνονται και μάλιστα μα ταχύτερο ρυθμό, εξέλιξη που αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό και την αδύναμη ζήτηση των πελατών, ενώ ορισμένοι παραγωγοί ανέφεραν ως αιτία το προσωρινό κλείσιμο των εταιρειών πελατών τους.
Η ζήτηση από το εξωτερικό περιορίστηκε, επίσης, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν περαιτέρω.
Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ήταν εμφανείς, με συνέπεια οι τιμές των εισροών να αυξηθούν σημαντικά και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2000.
Οι εταιρείες κατάφεραν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης των τιμών εισροών, καθώς οι τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.
Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit έκλεισε στις 49.4 μονάδες τον Φεβρουάριο, τιμή χαμηλότερη από τις 50.0 μονάδες του Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας οριακή μείωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Η κύρια τιμή του δείκτη ενισχύθηκε εν μέρει από τη σημαντική επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε ένδειξη βελτίωσης των λειτουργικών συνθηκών.
Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή τους στο επόμενο έτος. Η αισιοδοξία συνδέθηκε με τις ελπίδες για μια επιτυχημένη διάθεση των εμβολίων στην Ελλάδα και στις βασικές αγορές εξαγωγών. Παρότι ο βαθμός εμπιστοσύνης εξασθένησε από αυτόν που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, ήταν εντονότερος από τον αντίστοιχο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.
Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 2,1% φέτος προβλέπει η IHS Markit
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, σημείωσε: «Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% μέσα στο 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στην ανάπτυξη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της διάθεσης του εμβολίου σε βασικές αγορές εξαγωγών, λόγω της στενής σχέσης του μεταποιητικού τομέα με τον τουρισμό».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!