Φόβους ότι επιστρέφουν με μεγαλύτερη ένταση οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι τα δείγματα γραφής από πολλούς κλάδους μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία από την Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού με τους πρόδρομους δείκτες να δείχνουν ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αναταραχή επικρατεί και στην αγορά της ενέργειας. Οι τιμές στα καύσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το φυσικό αέριο παρουσιάζει ακραίες μεταβολές, που δεν μας είχε συνηθίσει και ως απόρροια αυτού η χονδρική τιμή του ρεύματος καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και έχει αφήσει πίσω τα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού.
Επίσης η ακρίβεια στα τρόφιμα καλά κρατεί με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση, αφού βλέπουν το εισόδημά τους να ροκανίζεται μήνα με τον μήνα.
Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση
Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί αναμφίβολα προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο που βλέπει ότι όλα τα «όπλα» που έχει χρησιμοποιήσει για την άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Έτσι ετοιμάζει νέες προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι και οι οποίες αφού αξιολογηθούν και κοστολογηθούν, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Τα όποια μέτρα θα είναι απολύτως στοχευμένα σε ευάλωτες κοινωνικές με την προσδοκία να μειώσουν τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης.
Όμως η ίαση στο πρόβλημα δείχνει να αργεί και το φάρμακο των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, παρά την διαφαινόμενη απόφαση των κεντρικών τραπεζών στις δύο όχθες του Ατλαντικού να συνεχίσουν την ίδια πολιτική.
Και ενώ στο κομμάτι των τροφίμων υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που πυροδοτούν τις τιμές, δείχνουν να προστίθενται και άλλες παράμετροι οι οποίοι επιτείνουν το πρόβλημα.
Η πρώτη έχει να κάνει με την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που διατηρείται σταθερά εδώ και πολύ καιρό πάνω από τα επίπεδα των 84 δολαρίων το βαρέλι, ενώ παράλληλα η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου παραμένει «βιδωμένη» στα επίπεδα του 1,08.
Απόρροια αυτού είναι η τιμή της βενζίνης να είναι στα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά αυτή αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις, στις νησιωτικές περιοχές, ακόμη και τα 2,4 ευρώ. Ψηλά και κοντά στο 1,8 ευρώ το λίτρο είναι η τιμή για το diesel κίνησης.
Αυξήσεις λόγω ... Αυστραλίας
Σήμερα οι τιμές για το φυσικό αέριο κατέγραψαν σημαντική μεν πτώση, της τάξεως του 10%, αλλά χθες υπήρξε ανάλογη άνοδο. Αιτία οι επικείμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στις πλατφόρμες στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια εξαγωγής LNG που λειτουργούν από τη Chevron στην Αυστραλία, εντείνοντας την πίεση στις διαπραγματεύσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.
Τέλος η τιμή στην χονδρική τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες, για να φτάσει ακόμη και τα 164 ευρώ η μεγαβατώρα. Σήμερα τουλάχιστον υποχώρησε στα επίπεδα των 127 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την Ελλάδα πάντως να κάνει πρωταθλητισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!