Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να τροποποιηθούν για να είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμα προσανατολισμένοι και να επιτρέπουν ειδική μεταχείριση των δημοσίων δαπανών που προωθούν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.
Μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (European Fiscal Board), ο Επίτροπος τόνισε, επίσης, ότι οι κανόνες πρέπει να έχουν έναν αξιόπιστο μηχανισμό για σταδιακή μείωση του χρέους και να αναστέλλονται εύκολα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όταν το περιθώριο χειρισμών της νομισματικής πολιτικής θα είναι περιορισμένο.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συμφωνήθηκαν το 1997 για τον συντονισμό των ανεξάρτητων δημοσιονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη και έχουν αναθεωρηθεί τρεις φορές έως τώρα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν πιο περίπλοκοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά τώρα σε επανεξέταση με στόχο την απλοποίησή τους και την εστίασή τους περισσότερο σε δείκτες που ελέγχονται άμεσα από τις κυβερνήσεις.
«Κατά την άποψή μου, η ειδική μεταχείριση των δαπανών που ενισχύουν την ανάπτυξη είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με το Reuters. «Οι δημοσιονομικό κανόνες μας πρέπει να προσαρμοσθούν για να βελτιωθεί η σύνθεση των δημόσιων οικονομικών και για να διασφαλίσουμε ότι το όποιο νέο χρέος θα είναι καλό χρέος».
Οπως εξήγησε, καλό χρέος είναι ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση δαπανών για έρευνα, εκπαίδευση, υποδομές ή την υγεία, σε αντίθεση με το χρέος για τρέχουσες δαπάνες που δεν έχουν αντίκτυπο στην παραγωγική δυναμικότητα, το οποίο χαρακτήρισε κακό χρέος.
Πιο εύκολα η χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής
Η Κομισιόν θα ετοιμάσει τις προτάσεις για την τροποποίηση των κανόνων, που θα συζητηθούν στο Eurogroup, αργότερα φέτος. «Οι σημερινοί κανόνες δεν έχουν επαρκή μεσοπρόθεσμη εστίαση. Ωστόσο, ο κύριος στόχος των δημοσιονομικών κανόνων πρέπει να είναι η αποτροπή μη βιώσιμης πορείας των δημοσιονομικών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εστίαση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα», είπε ο Τζεντιλόνι.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής (από τους δημοσιονομικούς κανόνες) συχνότερα σε περιόδους ύφεσης", τόνισε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!