Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσή βίζα: Σε ισχύ το νέο όριο επένδυσης στην Ελλάδα - 1 δισ. σε 5 μήνες από πωλήσεις ακινήτων

Πηγή: Eurokinissi

Από αυτόν τον μήνα το κόστος για την απόκτηση «χρυσής βίζας» στην Ελλάδα διπλασιάστηκε και ανήλθε από τις 250.000 ευρώ (από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη) στις 500.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει το Forbes, μετά την επίσημη ανακοίνωση της αύξησης πέρυσι, και την αναβολή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής των σχετικών αιτήσεων, που είχε οριστεί αρχικά τον Μάιο αλλά μετατέθηκε για τον τρέχοντα μήνα, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε επιτέλους το τροποποιημένο πρόγραμμα χορήγησης βίζας αντί επενδύσεων, που παρέχει σε αλλοδαπούς το δικαίωμα διαμονής στη χώρα για μια πενταετία ως αντάλλαγμα για μεταφορές κεφαλαίου, επενδύσεις σε επιχειρήσεις ή αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Καθυστέρηση λόγω έντονου ενδιαφέροντος

Η ανακοίνωση της Αθήνας πέρυσι για τη σχεδιαζόμενη αύξηση, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση της Πορτογαλίας να θέσει όρια στην εξαιρετικά δημοφιλή δική της «χρυσή βίζα», προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση για «χρυσής βίζας» - ιδιαίτερα Αμερικανοί και Κινέζοι επενδυτές - αγοράζοντας ακίνητα στην Ελλάδα πριν από την αύξηση, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση σε καθυστέρηση της αύξησης του ελάχιστου ποσού επένδυσης.

Η Ελλάδα εισήγαγε το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» το 2014, παρέχοντας άδεια διαμονής στη χώρα πενταετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης, σε υπηκόους τρίτων χωρών που αγόραζαν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επικαλείται ο ιστότοπος Greek City Times δείχνουν ότι το πρόγραμμα της χρυσής βίζας συνεισέφερε σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

«Αυτή η οικονομική ώθηση μπορεί να αποδοθεί στην Πορτογαλία που διέκοψε το δικό της σχετικό πρόγραμμα και οι ελληνικές αρχές ανέβαλαν την αύξηση του ελάχιστου ορίου», αναφέρει ο ιστότοπος. «Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, υποβλήθηκαν 3.900 αιτήσεις για άδεια διαμονής μέσω αγοράς ακινήτων, έναντι 1.444 την ίδια περίοδο πέρυσι».

Το αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων πριν την έναρξη ισχύος των νέων ορίων προκάλεσε την αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων για χρυσή βίζα, που ξεπερνούν τις 5.500. Από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, οι ελληνικές αρχές έλαβαν συνολικά 8.351 αιτήσεις, εκ των οποίων το 35% έχει ήδη εγκριθεί.

Η συνολική αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άγγιξε τα 975 εκατ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια των 361 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Πλησιάζει το τέλος;

Η απόφαση της Ελλάδας δεν χαροποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη μέλη να καταργήσουν όλα τα προγράμματα χορήγησης χρυσής βίζας που δημιουργήθηκαν παγκοσμίως σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, τόνωσης του τουρισμού και αναζωογόνησης της αγοράς ακινήτων.

«Η απόκτηση του δικαιώματος να ζεις και να εργάζεσαι σε μια άλλη χώρα μπορεί να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία», εξηγεί το Euronews. «Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα για όσους έχουν χρήματα να ξοδέψουν».

Για τις χώρες της ΕΕ, η χορήγηση χρυσής βίζας σημαίνει επίσης πρόσβαση σε πολλά από τα οφέλη που έχουν οι διαμένοντες στις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ - όπως η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών και η ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Κίνδυνος για την ασφάλεια

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι «αντιδημοκρατικό» να δίνεται η δυνατότητα σε πλούσιους αλλοδαπούς να «αγοράζουν» το δικαίωμα διαμονής - μερικές φορές χωρίς καν την απαίτηση να ζουν στη χώρα - και έχει μετατραπεί σε [κίνδυνο για την ασφάλεια, επιτρέποντας το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος που είναι ασυμβίβαστα με τους κανόνες της Ε.Ε.».

Η προσπάθεια της ΕΕ να πατάξει αυτήν τη «βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» είχε ήδη βρει πρόσφορο έδαφος πριν ακόμη ανακύψει ο κίνδυνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Διεθνής Διαφάνεια έχει επίσης ζητήσει τον τερματισμό των προγραμμάτων χρυσής βίζας που «έχουν μετατρέψει την ιθαγένεια και τα δικαιώματα διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγαθό πολυτελείας: με αρκετά χρήματα, ο καθένας μπορεί να αγοράσει. Είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική για τους εγκληματίες και τους διεφθαρμένους - και πολυάριθμα σκάνδαλα έχουν δείξει ότι το εκμεταλλεύονται. Αυτά τα χρυσά διαβατήρια και οι βίζες της ΕΕ δεν αφορούν πραγματικές επενδύσεις ή μετανάστευση - αλλά την εξυπηρέτηση συμφέροντα διεφθαρμένων στοιχείων».

Ο οργανισμός προτείνει να ρυθμιστούν τα προγράμματα χρυσής βίζας με επαρκείς ελέγχους και συνιστά στις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν όσους έχουν ήδη λάβει χρυσά διαβατήρια και βίζες: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβλέπει τη διαδικασία ανάκλησης της ιθαγένειας ή άδειας διαμονής εκείνων που εξαρχής δεν θα έπρεπε να την έχουν λάβει».

Στεγαστική κρίση

Τα εν λόγω προγράμματα ήταν επίσης η αιτία σοβαρών στεγαστικών κρίσεων στις χώρες που εξακολουθούν να τα προσφέρουν. Η αύξηση του κόστους στέγασης και οι επιπτώσεις στους ντόπιους ήταν μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την τροποποίηση του προγράμματος χρυσής βίζας.

Αν και οι χρυσές βίζες προσφέρονται όχι μόνο για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, αλλά και για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, το 89% αυτών χορηγούνται λόγω της αγοράς ακινήτων.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η χρυσή βίζα έχει ανακληθεί για επενδύσεις σε ακίνητα αλλά εξακολουθεί να παρέχεται σε ξένους επενδυτές που θέλουν να αναπτύξουν κάποιο έργο. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται με βάση την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική σημασία της επένδυσης και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα οι υπήκοοι τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, μπορούν να αγοράσουν μόνο ένα ακίνητο της απαιτούμενης αξίας.

Το νέο ελάχιστο όριο επένδυσης θα ισχύει για την αγορά ενός μόνο ακινήτου στο βόρειο τμήμα της χώρας, στον κεντρικό και νότιο τομέα της Αθήνας, στην Περιφέρεια Αττικής, στα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. 

Για την υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί το προηγούμενο ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ.

Πηγή: Forbes

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ