Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Allianz Trade: Οι επιπτώσεις του καύσωνα στην παγκόσμια οικονομία - Πόσα χάνει η Ελλάδα

Πηγή: Eurokinissi

Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα είναι πιθανόν να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2023, σύμφωνα με εκτίμηση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz Trade, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει μία ποσοστιαία μονάδα της οικονομικής της ανάπτυξης. 

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας έχουν έρθει αντιμέτωπες με θερμοκρασίες ρεκόρ. Παντού έχουν γίνει πρωτοσέλιδα οι ειδήσεις που αναφέρονται στις ακραίες θερμοκρασίες, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την οικονομική ανθεκτικότητα στις ακραίες θερμοκρασίες.

Χθες, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος 2023 - που χαρακτηρίσθηκε από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του κόσμου - ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί επί της Γης. Αυτός ο Ιούλιος ήταν κατά 0,33°C θερμότερος από τον μήνα που κρατούσε μέχρι σήμερα το ρεκόρ, τον Ιούλιο 2019, με μέση θερμοκρασία 16,63°C.

Διαβάστε επίσης: Επίσημο: Ο Ιούλιος 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη

«Η Κλιματική Αλλαγή θα αυξήσει την συχνότητα και την σφοδρότητα των επεισοδίων ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας μία "νέα κανονικότητα" αποτελούμενη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στους ανθρώπους και την άγρια ζωή, αλλά και στις οικονομίες», επισημαίνει σε μελέτη της η Allianz Trade.

Ταυτόχρονα, «οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από την ζέστη μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, εμφανίζονται καθυστερήσεις και κάνουν σφάλματα. Η μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο».

Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο έντονες σε φτωχές χώρες (ποιότητα κατοικίας, κλιματισμός κ.ά) και μικρότερες σε περιοχές με υψηλότερο μέσο πλούτο.

Η μελέτη της Allianz Trade, επικαλούμενη πλήθος στοιχείων και μελετών, «εκτιμά» ότι τα κύματα καύσωνα «πιθανόν να κοστίσουν 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του 2023», «πράγμα που είναι σημαντικό και αναδεικνύει τους κλιματικούς κινδύνους».

Χάνει μία μονάδα του ΑΕΠ και η Ελλάδα

Τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των δεδομένων δείχνουν ότι η Κίνα, η Ισπανία και η Ελλάδα μπορεί να έχουν χάσει σχεδόν μια μονάδα του ΑΕΠ από τον πρόσφατο καύσωνα, ενώ η απώλεια της Ιταλίας είναι πιο κοντά στη μισή μονάδα, οι ΗΠΑ έχασαν το ένα τρίτο της μονάδας και η Γαλλίας 0,1.

Οπως επισημαίνει η μελέτη, ο καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας είναι ο αριθμός των ημερών με ακραία ζέστη.

«Η ικανότητα εκτέλεσης σωματικής εργασίας μειώνεται κατά περίπου 40% όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 90 βαθμούς Φαρενάιτ. Επιπλέον, όταν οι θερμοκρασίες εκτοξεύονται στους  100°F/38°C, η μείωση της παραγωγικότητας είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς πέφτει κατά δύο τρίτα», υπογραμμίζει η μελέτη.

Μειώνονται οι ώρες εργασίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θερμική καταπόνηση προβλέπεται να μειώσει τις συνολικές δυνητικές ώρες εργασίας παγκοσμίως κατά 2,2% (που ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).
Σύμφωνα με την έκθεση του 2022 της Lancet Countdown, το 2021 χάθηκαν 470 δισεκατομμύρια δυνητικές ώρες εργασίας -μια αύξηση κατά 37% από τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 1990-99, και κατά μέσο όρο 139 χαμένες ώρες ανά άτομο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ