Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για δεύτερο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα - Σε διψήφια επίπεδα ο πληθωρισμός για 16ο συνεχή μήνα

Εντείνονται οι φόβοι ότι έρχεται νέος κύκλος ακρίβειας στην αγορά, αφού ενώ όλοι ανέμεναν ότι μετά την συμπλήρωση ενός 12μηνου αυξημένων τιμών θα ξεκινούσε, έστω και δειλά η αποκλιμάκωση, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει συμβεί, αλλά αντίθετα η κατάσταση επιτείνεται.

Χειρότερα τον Αύγουστο

Όπως φάνηκε χθες από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά έστω και οριακά αυξάνονται οι τιμές.

Αναλυτές μάλιστα αναφέρουν ότι για τον Αύγουστο η κατάσταση θα είναι χειρότερη και σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι οι τιμές στα καύσιμα είναι αυξημένες σε σχέση με έναν μήνα πριν σε ποσοστό περίπου 15%. Και τον Ιούλιο υπήρξαν αυξήσεις, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνεται στο Δείκτη στο σύνολό τους για τον συγκεκριμένο μήνα.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης της διατροφής είναι σε διψήφια ποσοστά για 16ο συνεχή μήνα και πλέον από τον Μάιο και μετά έχει αλλά ρότα και κινείται υψηλότερα σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Ηχηρά καμπανάκια παρά τα σημάδια για ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους σημειώνοντας, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Και μπορεί αυτό να έχει μεγάλη δόση αλήθειας, αλλά ελάχιστα αλλάζει την μεγάλη εικόνα που υπάρχει στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό που βλέπει καθημερινά το διαθέσιμο εισόδημά του να συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ένα στοιχείο σημαντικό είναι ότι παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,1% σε μηνιαία βάση και σταθεροποίηση του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στα προϊόντα διατροφής, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου 2023.

Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο πληθωρισμό.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στα καύσιμα πυροδοτούν νέες πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά

Συγκεκριμένα:

  • Σε ετήσια βάση (σύγκριση Ιουλίου 2023 με Ιούλιο 2022), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανέρχεται στο 2,5% και παραμένει ο 5ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, μειωμένος κατά -53% συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 5,3%.

Μεγάλες μειώσεις στην ενέργεια

Μεγάλες είναι οι μειώσεις στην ενέργεια και συγκεκριμένα στο Φυσικό Αέριο κατά 68,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20,7% και τον ηλεκτρισμό κατά -16,2%, ενώ αύξηση καταγράφεται στα στερεά καύσιμα κατά 26,6%. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων κυμαίνεται στο 12,3%.

  • Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Ιουλίου με Ιούνιο 2023), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι μειωμένος κατά 1,1%.

Σημαντική είναι η μείωση στα είδη ένδυσης – υπόδησης κατά 23,8%, ενώ από τα επιμέρους προϊόντα - υπηρεσίες το φυσικό αέριο είναι μειωμένο κατά 5,9% και ο ηλεκτρισμός κατά 2,2%.

Σε ελαφρά αποκλιμάκωση στο 127,76 από 127,79 (έτος αναφοράς 2020=100) κινείται και ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στα τρόφιμα:

 

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΜΕΙΩΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2023 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

ΦΡΟΥΤΑ ΝΩΠΑ

-9,35%

ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑ (Π.Χ. ΗΛΙΕΛΑΙΟ)

-3,58%

ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

-2,09%

ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

-2,53%

ΠΑΤΑΤΕΣ

-1,08%

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ

-1,04%

 

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2023 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ

5,34%

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

3,99%

AYΓA

3,06%

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ

2,14%

ΨAPIA NΩΠA

2,54%

ΛAXANIKA ΝΩΠΑ

1,94%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ