O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS θεωρεί ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες και ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της, ένα σχεδόν μήνα πριν την αξιολόγηση που θα κάνει στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν θα αποφανθεί αν θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.
«Το κύριο ερώτημα, για το οποίο η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει έως τώρα την επενδυτική βαθμίδα, είναι η διάρκεια αυτής της προόδου», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο οίκος, που αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
«Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή που κρατά σε καθοδική πορεία τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς όλα αυτά οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας», σημειώνει.
Διαβάστε επίσης: DBRS: Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη
Ανάγκη να διατηρηθεί η πειθαρχία
Αναφέρει ακόμη ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει δύσκολο, «τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η πειθαρχία στην πολιτική».
«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την αντοχή της προόδου που έχει υπάρξει έως τώρα και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Nichola James, εκ των επικεφαλής για τις αξιολογήσεις χωρών.
«Μία κρίση όπως της Covid-19 δείχνει ότι μία διαφοροποιημένη παραγωγική οικονομία με δημοσιονομικό περιθώριο μπορεί να προστατεύει μία οικονομία από εξωτερικά σοκ και αυτό ήταν επίσης φανερό όταν υπήρξε η ανάγκη για ενεργειακά μέτρα στήριξης», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Ελληνική οικονομία: Προάγγελος επενδυτικής βαθμίδας η αναβάθμιση από τον R&I
Συνέχεια της πολιτικής
Ο DBRS σημειώνει ότι αναμένεται μία νέα περίοδος συνέχειας της πολιτικής μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, κάτι που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
Τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας υγείας, μαζί με βελτιώσεις στην εκπαίδευση, θα βοηθήσουν στην επίτευξη πιο μακροπρόθεσμων ωφελειών, σημειώνει, ενώ τονίζει ότι από τον Μάιο η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι χαμηλότερη από των αντίστοιχων ιταλικών που έχουν επενδυτική διαβάθμιση.
«Ωστόσο», προσθέτει, «θέματα από το παρελθόν που αφορούν στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα ακόμη υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, θα παραμείνουν βασικά προβλήματα», ενώ τα πραγματικά επιτόκια και η δυναμική της ανάπτυξης μπορεί να είναι λιγότερο ευνοϊκά στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα αμβλύνει τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων
Μεγάλη η δημοσιονομική προσαρμογή
Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, συχνά επώδυνη, αλλά σταθεροποίησε τα δημόσια οικονομικά της. «Ως αποτέλεσμα, έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των χρόνων, καταγράφοντας πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από το 2016 έως το 2019, ενώ το έλλειμμα μειώθηκε από 9,7% του ΑΕΠ το 2022 στο 7,1% το 2021 και περαιτέρω στο 2,3% πέρυσι», Το χρέος μειώθηκε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του 2020 «χάρη σε μία πειθαρχημένη προσέγγιση στην κρίση, μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!