Συνέντευξη-παρέμβαση έδωσε στο Reuters ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς ζήτησε χωρίς περιστροφές την αύξηση του ρυθμού αγορών ομολόγων από πλευράς της ΕΚΤ προκειμένου να σταματήσει η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της εκτίναξης των αποδόσεων.
Όπως αναφέρει το Reuters, με τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους εδώ και τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται υπό πίεση ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά για το σύνολο του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, που έχει πληγεί από τον κορονοϊό, μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας, το γνωστό ως PEPP.
«Κατά την άποψή μου, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, συνεπώς θα ήταν ενδεχομένως επιθυμητό η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό των αγορών του PEPP, ώστε να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Reuters.
Και συνέχισε: «Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης οικονομική δικαιολογία για την εκτίναξη των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμα».
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο -που παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, και τις αγορές ομολόγων- να παρέμβει αναλόγως, όταν θα συνεδριάσουν στις 11 Μαρτίου.
Πρόσθεσε, δε, ότι ενδέχεται επίσης η συνεδρίαση να τροποποιήσει «ελαφρώς» τα μηνύματα της ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική της, αν και τόνισε ότι δεν απαιτείται ουσιώδης αλλαγή, καθώς η κεντρική τράπεζα διαθέτει ακόμη περίπου 1 τρισ. ευρώ στο οπλοστάσιό της προκειμένου να δαπανήσει στο PEPP.
«Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή από τα μηνύματα στα οποία είχαμε συνηθίσει έως τώρα και αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν θα σπεύσουν και άλλοι διαμορφωτές πολιτικής να μοιραστούν την ίδια άποψη», εκτιμά ο Ντιβιανγκ Σαχ, στρατηγικός αναλυτής της IFR Markets. Λίγο νωρίτερα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σναμπέλ, και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν είχαν συμφωνήσει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων χρήζουν παρακολούθησης, χωρίς ωστόσο να ζητήσουν την αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!