Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλειμμα και χρέος στο «κόκκινο» - Στη ζυγαριά όλα τα μέτρα στήριξης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ξεφεύγει ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων στήριξης, αφού η παράταση των περιορισμών επιβάλλει τη λήψη οριζόντιων μέτρων τον Μάρτιο, ενώ ορισμένα εξ αυτών όπως τα μηδενικά ενοίκια θα επαναληφθούν και τον Απρίλιο. Η συνέχιση των περιορισμών ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον προϋπολογισμό και επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ ήταν σαφής: για κάθε 15 ήμερες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1-1,2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται κατά 0,8%.

Πόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός 

Η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό είναι 1 δισ. ευρώ περίπου επιπλέον αυτού που έχει υπολογιστεί. Με τους περισσότερους δείκτες να επιδεινώνονται επί τα χείρω, ο ρυθμός ανάπτυξης στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η Κομισιόν.

Από τα 7,5 δισ. που είχε προϋπολογιστεί το πακέτο των μέτρων στήριξης για το 2021, αυξάνεται στα 11,6 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η έκθεση για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, χωρίς να αποκλείει ουδείς ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Περισσότερα μέτρα στήριξης σημαίνουν, όμως, μεγαλύτερο έλλειμμα και αύξηση του δημοσίου χρέους. Ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, όπως έδειξαν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις εκτιμάται ότι από 6,7 δισ. -όπως είχε προϋπολογιστεί- θα διπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ.

Δημόσιο χρέος: Ανω του 200% του ΑΕΠ

Στην έκθεση της ένατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αναφέρεται ότι, δεδομένου ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση της «ρήτρας διαφυγής», το έλλειμμα αναμένεται ότι θα κινηθεί υψηλότερα από το 3,4% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν ή το 3,9% που έχει αναγραφεί ως πρόβλεψη στον φετινό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Αντίστοιχα και το δημόσιο χρέος της χώρας θα κινείται σε επίπεδα άνω του 200% του ΑΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το 2020 η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως στο συνολικό χρέος προς ΑΕΠ.

Το πρόβλημα θα αποκαλυφθεί σε όλες τις διαστάσεις του την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, όταν η χώρα επανέρθει σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής. Και σε αυτή την περίπτωση δεν γνωρίζουμε ακόμα τα περιθώρια που θα δώσουν οι Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη παγκοσμίως και ένας εκτροχιασμός θα έμοιαζε με πραγματική βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αλλά και την ενισχυμένη εποπτεία, στο οικονομικό επιτελείο ζυγίζουν με μεγάλη προσοχή όλα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και ευελπιστούν να επαναληφθεί η πλήρης δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022. 

Μέτρα στήριξης

Τον Μάρτιο θα πληρωθεί η 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ θα ισχύσουν αναστολές συμβάσεων εργασίας, κουρέματα ενοικίων, πάγωμα επιταγών για άλλες 75 ημέρες, πρόγραμμα Συν-Εργασία, ενώ θα ανασταλούν και οι ρυθμισμένες δόσεις οφειλών.

Τα μηδενικά ενοίκια θα διατηρηθούν και τον Απρίλιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Ταυτόχρονα θα πληρωθεί ο 7ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ θα επαναληφθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που θα παραμένουν κλειστοί.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο στοχευμένες θα γίνονται οι παρεμβάσεις και θα ενισχύονται εκείνοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ