Ως προς το πώς αισθάνονται για τα οικονομικά τους, οι Έλληνες χωρίζονται σε τρεις περίπου ισομεγέθεις ομάδες: εκείνους που νιώθουν άνετοι, ασφαλείς και σίγουροι ότι μπορούν να διαχειριστούν μια οικονομική κρίση, εκείνους που δηλώνουν το αντίθετο, και εκείνους που είναι «κάπου στη μέση», σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari. Οσον αφορά τον δανεισμό, το 67% των Ελλήνων θεωρεί έσχατη λύση τη λήψη δανείου, ενώ 8 στους 10 χαρακτηρίζει αγχωτική την ιδέα του χρέους.
Την παρούσα περίοδο, η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει ότι είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τα οικονομικά τους σε σύγκριση με το παρελθόν, και αποφεύγουν τελείως τα ρίσκα.
Γι’ αυτό ίσως η μεγάλη πλειονότητα αποφεύγει τον δανεισμό, την κατάσταση των χρεών, και θεωρεί ότι τα δάνεια για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να είναι η τελευταία λύση, ενώ 8 στους 10 έχουν τη γνώμη ότι η ιδέα του χρέους είναι αγχωτική. Μάλιστα, το ποσοστό αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με την ηλιακή ομάδα. Ενδεικτικά, αυτή τη στάση υιοθετεί το 84% των ερωτηθέντων άνω των 55 ετών έναντι του 69% των ερωτηθέντων στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus Bari, τα μέλη της γενιάς Gen Z θεωρούν πως η έννοια του χρέους είναι αποδεκτή όσο είναι κανείς νέος. Ωστόσο, εξακολουθούν να αποφεύγουν την ιδέα.
Διαχείριση οικονομικών
Σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες αισθάνονται σίγουροι ότι μπορούν να διατηρήσουν ένα budget και η αναλογία αυτή ανεβαίνει μαζί με την ηλικία.
Ως προς την αποταμίευση, οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν πως δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν χρήματα «στην άκρη» ούτε για μια «δύσκολη μέρα», ούτε και για κάποιο ταξίδι/διασκέδαση/αναψυχή.
Όμως, διαπιστώνεται μια πιο θετική εικόνα όταν πρόκειται να μαζέψουν χρήματα για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό/κάτι που θέλουν να αγοράσουν, ενώ σημαντική αναλογία, σκοπεύει να αποταμιεύσει χρήματα τον επόμενο χρόνο.
Δείτε αναλυτικά την έρευνα:
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!