Η κερδοφορία των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, με βάση το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα, αυξήθηκε σε επίπεδο – ρεκόρ το περασμένο τρίμηνο, συντηρώντας την πίεση στον πληθωρισμό καθώς δεν σημειώθηκε η προ πολλού αναμενόμενη μείωση στα περιθώρια κέρδους τους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι επιχειρήσεις αύξησαν πέρυσι τις τιμές περισσότερο από ό,τι δικαιολογούσε η άνοδος του κόστους εισροών τους, ωθώντας τον πληθωρισμό σε διψήφιο επίπεδο το φθινόπωρο και αναγκάζοντας την ΕΚΤ σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσει τη ζήτηση, ώστε να αναγκάζονταν οι εταιρείες να σταματήσουν τις ανατιμήσεις και να αρχίσουν να απορροφούν τις αυξήσεις στους μισθούς.
Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ
Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ήταν τετραπλάσιος από τον ιστορικό μέσο όρο κυρίως λόγω της αύξησης των κερδών. «Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έφθασε στο 6,2% από 5,7% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κινείτο κάτω από το 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021», αναφέρεται στην έρευνα που περιλαμβάνεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ.
«Η συμβολή των περιθωρίων κέρδους ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με τρία προηγούμενα τρίμηνα, αντιστοιχώντας περίπου στο 60% της συνολικής αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ» έναντι 42%
Γιατί συνεχίζεται η αύξηση των κερδών
Η παραδοσιακή οικονομική σκέψη θα έδειχνε μείωση των κερδών καθώς σημειώθηκε μία ρηχή ύφεση στην ΕΕ τον χειμώνα – το ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023 – αλλά η μοναδική φύση των σοκ που προηγήθηκαν την έχει ξεπεράσει.
Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν άφθονες αποταμιεύσεις από την περίοδο της πανδημίας, επομένως συνεχίσουν να κάνουν δαπάνες, ενώ η εκτίναξη των τιμών ενέργειας έδωσε μία εύκολη δικαιολογία στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές.
Εξ άλλου, η προσδοκία και άλλων ενεργειακών σοκ οδηγεί τις εταιρείες να θωρακιστούν απέναντι σε αυτά.
Αν και η μείωση στα περιθώρια κέρδους δεν είναι ακόμη φανερή, η ΕΚΤ επανέλαβε την άποψή της πως αυτό θα συμβεί τελικά και ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να απορροφούν εν μέρει τις αυξήσεις μισθών που ζητούν οι εργαζόμενοι για να καλυφθούν από τον πληθωρισμό.
«Κοιτάζοντας στο μέλλον, ο σταδιακός τερματισμός της ανεκπλήρωτης ζήτησης που οφείλεται στην πανδημία, η μείωση των στενοτήτων στην προσφορά και ο κατασταλτικός αντίκτυπος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σημαίνουν ότι οι εταιρείες υφίστανται μεγαλύτερη πίεση να απορροφήσουν τις ισχυρές αυξήσεις μισθών και την επακόλουθη αύξηση του κόστους εργασίας μέσω των περιθωρίων κέρδους ανά μονάδα προϊόντος», σημειώνει η ΕΚΤ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!