Αποτελεσματικό «φάρμακο» απέναντι στην υγειονομική κρίση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την οικονομία, είναι μία ισχυρή ανάπτυξη. Ομως, αυτή η εξέλιξη φαίνεται πως δεν θα έρθει άμεσα για την ελληνική οικονομία, καθώς όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ολική επιστροφή για την ελληνική οικονομία θα πραγματοποιηθεί το 2022, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 η ανάπτυξη δεν θα είναι στα επίπεδα που αρχικά είχε υπολογιστεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν εκείνα τα καύσιμα που θα μπορούσαν να πριμοδοτήσουν μία ισχυρή ανάπτυξη, έστω και με σχετική καθυστέρηση. Τα εργαλεία λίγο πολύ γνωστά. Όμως εκείνο που θεωρούν ότι είναι το κλειδί, προκειμένου να μην ναρκοθετηθεί η ανάπτυξη, είναι να μην υπάρξει νεκρό σημείο.
Ανοικτή αγορά χωρίς προστασία
Τι σημαίνει αυτό; Να μην βρεθεί η οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ασπίδα προστασίας. Σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, έστω και στο ελάχιστο βαθμό είναι προστατευμένοι απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Αν αυτή η προστασία πάψει να υπάρχει και έτσι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρεθούν απέναντι στην πραγματικότητα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο παρέμβασης, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι εφόσον η αγορά ανοίξει θα πρέπει να λειτουργήσει και όχι απλά να ανοίξει για να ανοίξει. Στην περίπτωση λοιπόν που η οικονομία λειτουργήσει και δεν υπάρχουν πελάτες, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη από ότι είναι σήμερα. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι επιχειρήσεις που σήμερα, είτε υπολειτουργούν, είτε είναι κλειστές θα πρέπει να λειτουργήσουν και να έχουν δραστηριότητα. Ανοικτές επιχειρήσεις, χωρίς δραστηριότητα ίσως είναι ο εφιάλτης και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και για το υπουργείο Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν από την μία η σκέψη είναι να ανοίξει η οικονομία το ταχύτερο δυνατό, αποτελεί ταυτόχρονα το αισιόδοξο αλλά και το εφιαλτικό σενάριο.
Τα καύσιμα για την ανάπτυξη
Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν υπάρχουν καύσιμα προκειμένου να πυροδοτήσουν το καλό σενάριο. Η απάντηση είναι εύκολη. Ναι υπάρχουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά.
Ένα εξ αυτών είναι οι καταθέσεις που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά στην περίοδο της πανδημίας. Η αύξηση στο διάστημα που η οικονομία λειτουργούσε με προβλήματα, από πέρυσι τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο, είναι της τάξεως των 22 δισ. ευρώ, ποσό καθόλου μικρό. Το ζητούμενο βέβαια είναι αν μπορεί ένα μέρος από αυτές τις καταθέσεις να πάει στην κατανάλωση, που αποτελεί και έναν από τους πυλώνες του ΑΕΠ.
Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Προσδοκία ναι, αλλά όχι βεβαιότητα. Ένα άλλο στοιχείο που είναι ικανό να στηρίξει την επιχειρηματικότητα είναι βέβαιο ο τουρισμός. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα είναι εφέτος η τουριστική περίοδος, αφού τα πάντα είναι ρευστά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει δυναμική, αλλά είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες ώστε στα εκφραστεί. Οι παράμετροι είναι πολλοί με κυριότερο την πορεία του εμβολιασμού.
Θα μπορέσει άραγε να τρέξει με πιο ταχείς ρυθμούς και να πιάσει ένα μέρος του παραγωγικού ιστού της ευρωπαϊκής οικονομίας; Απάντηση δεν υπάρχει ή για την ακρίβεια υπάρχει αλλά είναι διφορούμενη. Όσο πιο γρήγορα τρέξει ο εμβολιασμός στις παραγωγικές ηλικίες, τόσο πιο άμεσα θα έρθει η ανάκαμψη στον τουρισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!