Με την συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας θα προχωρήσει ο έλεγχος των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που «κόπηκαν» από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία δόθηκε την περίοδο της πανδημίας.
Η εταιρεία θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων. Η σχετική απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης αναρτήθηκε στη Διαύγεια και περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις της εταιρείας ως εξής:
- Συγκέντρωση & Παραμετροποίηση κανόνων ανά Επιστρεπτέα
- Δημιουργία Αναφορών για το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων ανά Επιστρεπτέα
- Κάλυψη τεχνικών αναγκών Πληροφοριακού Συστήματος Επιστρεπτέας
- Εξαγωγή Δεδομένων υποβολών Επιστρεπτέας, κατά περίπτωση, βάσει δυναμικών κριτηρίων
- Διαχείριση επικοινωνιών και διαμεσολάβηση με τους τρίτους φορείς για τα τεχνικά θέματα των Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου
- Τεχνική Υποστήριξη χρηστών του Υπουργείου σε θέματα που αφορούν την Επιστρεπτέα.
►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ξεσκονίζει τα social media ψάχνοντας φοροφυγάδες σε Instagram και Τik Tok - Στο στόχαστρο οι influencers
Προς παράταση ο έλεγχος των ενστάσεων
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ενστάσεις που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών είτε απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος είτε διεκδικούσαν να λάβουν μεγαλύτερες ενισχύσεις.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες κατέθεσαν ένσταση, αμφισβητώντας το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών, ωστόσο περιμένουν εδώ και μήνες προκειμένου να εξεταστούν οι φάκελοι. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2023 και τότε θα αποκαλυφθεί ποιοι θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ωστόσο στην απόφαση αναθεσης του έργου της τεχνικής υποστήριξης στην ιδιωτική εταιρία, αναφέρεται ότι η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι έξι μήνες, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί η χρονική περίοδος ελέγχου των ενστάσεων και η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.
Όσοι δικαιωθούν θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μηνών, πριν ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.
►Διαβάστε επίσης: Δουλεύουμε 171 μέρες το χρόνο για εφορία και ΕΦΚΑ - Σχεδόν 6 μήνες δουλειάς πάνε στο κράτος
Η διαδικασία
Η διαδικασία προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν.
Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτημα επανεξέτασης και η διαδικασία μετασχηματισμού τους, είτε μερικώς, είτε καθ’ ολοκληρίαν, είναι εντός των φορολογικών ή ημερολογιακών περιόδων που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης, τότε στην έννοια του μετασχηματισμού περιλαμβάνεται και η περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης ή ατομικών επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε μορφής εταιρεία.
Ο έλεγχος των προϋποθέσεων γίνεται σωρευτικά για όλες τις επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται, ενώ ειδικά όσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης και στην περίπτωση που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνίας που λαμβάνεται υπόψη για την διατήρηση αυτού, συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή.
Στην περίπτωση συγχώνευσης, η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού, πραγματοποιείται στην απορροφώσα επιχείρηση . Γ ια την επανεξέταση της αιτήσεως χορηγησης η ΑΑΔΕ ή η ΓΔΟΥ μπορεί να αιτείται από τις επιχειρήσεις την παροχή στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αιτησης χορήγησης λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης .
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!