Στην πρόσληψη νέων ελεγκτών για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ, αφού η χώρα μας έχει από τους λιγότερους ελεγκτές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Mε συμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εστιάσει τους ελέγχους της ιδιαίτερα σε υποθέσεις μεγάλου πλούτου όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για φοροδιαφυγή, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει τεχνικές με τις οποίες τίθενται υπό επεξεργασία δεδομένα και γίνεται εξαγωγή πληροφοριών από μεγάλα σύνολα δεδομένων, με σκοπό να γίνουν προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα.
Αρχικά, τα ιστορικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για να χτίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο «συλλαμβάνει» τις σημαντικές μελλοντικές τάσεις. Στη συνέχεια, το μοντέλο πρόβλεψης που δημιουργείται χρησιμοποιείται σε τρέχοντα δεδομένα, για να προβλέψει τι θα συμβεί μελλοντικά ή για να προτείνει δράσεις με τις οποίες θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η δημιουργία δύο νέων υπερδιευθύνσεων από τις αρχές του έτους φαίνεται ότι αποδίδει τα αποτελέσματα όπως και τα αποτελέσματα από τις υποθέσεις των κέντρων φορολογούμενων μεγάλου πλούτου και μεγάλων επιχειρήσεων.
►Διαβάστε και: Προϋπολογισμός: Yπέρβαση κατά 2 δισ. ευρώ στα φοροέσοδα το πρώτο πεντάμηνο
Τι δείχνει το α' τετράμηνο
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το πρώτο τετράμηνο προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει εκδώσει 656 νέες εντολές ελέγχου, ενώ άλλοι 1.248 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Με βάση τα στοιχεία έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 48,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ ασχολούνται με 21 μεγάλους ελέγχους για την ακίνητη περιουσία
- Το Κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων έχει εκδώσει 448 νέες εντολές ελέγχου, ενώ την ίδια στιγμή «τρέχουν» 895 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 129 εκατ. ευρώ.
- Τα Ελεγκτικά Κέντρα, έχουν εκδώσει 5.422 νέες εντολές ελέγχου ενώ έχουν ολοκληρωθεί 1.946 φρέσκες υποθέσεις και βεβαιώθηκαν 83 εκατ. ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων.
- Σε διάστημα ενός μήνα έχουν υποβληθεί 152 αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, με το συνολικό όγκο των ελεγχόμενων υποθέσεων να φτάνει στα 376 εκατ ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν και 175 υποθέσεις προς την ΑΑΔΕ για μεγαλοοφειλέτες, που χρωστάνε 325 εκατ ευρώ.
Ελεγχοι του 2022
Σύμφωνα με τον απολογισμό της ΑΑΔΕ, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια του 2022, συνολικά 923 φορολογικούς ελέγχους και βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 167,5 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχθηκαν 8,54 εκατ. ευρώ, ενώ 30,1 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από ελέγχους των προηγουμένων ετών. Σε σχέση με το 2021, ο αριθμός των διενεργηθέντων ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. είναι μικρότερος κατά 24,2%.
►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Σβήνονται πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους μετά από προσφυγή - Η διαδικασία
Επίσης, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, διενήργησε 693 φορολογικούς ελέγχους το 2022, από τους οποίους βεβαίωσε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 282,20 εκατ. ευρώ.
Το 2021 είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 487 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ποσού 199,20 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκαν δηλαδή οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 42,3% και το ποσό των φόρων και προστίμων που καταλογίστηκαν αυξήθηκαν κατά 41,6%.
Το ποσό που εισπράχθηκε το περασμένο έτος ανήλθε σε 282,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 48,92 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!