Οι Κεντρικές Τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται να επέλεξαν, ανάμεσα σε ύφεση και πληθωρισμό, ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό. Ετσι, λοιπόν, ρίχνουν όλα τα «όπλα» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι αυτό είναι για τον μέσο πολίτη το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Και όπως λένε αρκετοί οικονομολόγοι, η «φαρμακευτική αγωγή» που συνιστούν οι κεντρικοί τραπεζίτες απέναντι στον «ιό» του πληθωρισμού είναι η ύφεση.
Πάουελ και Λαγκάρντ, συμπεριφέρονται σαν οι απόλυτοι γνώστες της συνταγής καταπολέμησης του πληθωρισμού και δεν δέχονται καμία άλλη άποψη. Ωστόσο, κάποιοι θυμίζουν την στάση που είχαν κρατήσει την Ανοιξη του 2021, όταν και είχαν φανεί τα πρώτα σαφή δείγματα ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Τότε, λοιπόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες έλεγαν με στόμφο ότι «μπόρα είναι θα περάσει...». Και ίσως να είχαν δίκαιο, διότι ουδείς εξ αυτών που σήμερα έχουν τα ηνία για την άσκηση νομισματικής πολιτικής, έχουν βιώσει από θέσεις ευθύνες πληθωριστικές πιέσεις.
Ολοι τους έχουν διαβάσει για τον πληθωρισμό ή στην καλύτερη περίπτωση έχουν δει ως παρατηρητές να υπάρχουν πιέσεις στην αγορά. Κατά συνέπεια δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν εγκαίρως τον κίνδυνο και να δώσουν την κατάλληλη αγωγή.
Καθυστέρησαν 12 μήνες να δράσουν
Αργησαν και μάλιστα πάρα πολύ, ίσως περισσότερο από 12 μήνες να αναλάβουν δράση και από τότε ακολουθούν το manual που λέει ότι εφόσον έχουμε πληθωρισμό αυξάνουμε τα επιτόκια για να προκαλέσουμε τεχνητή επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμη και ύφεση και κατά συνέπεια να αποκλιμακωθούν οι τιμές εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.
Μέχρι στιγμής ΕΚΤ και Fed έχουν προχωρήσει σε περίπου 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων και το αποτέλεσμα είναι μάλλον αποκαρδιωτικό. Την Τετάρτη ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα αποδεκτά επίπεδα του 2% σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα και μόνο τότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων.
Σε απλή μετάφραση, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, παραδέχθηκε ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν φέρνει τους επιθυμητούς καρπούς, αλλά θα συνεχιστεί.
Αναλυτές σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ένας νέος σχεδιασμός που θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία το 2023, τότε η ακολουθούμενη πολιτική θα χρεοκοπήσει. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή θα ζητωκραυγάσουν την χιλιοειπωμένη φράση «η εγχείρηση επέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε».
Οι ίδιοι -πολέμιοι της ακολουθούμενης πολιτικής- αναφέρουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αγνοούν δύο βασικούς παράγοντες: Ο ένας έχει να κάνει με τα πραγματικά αίτια των πληθωριστικών πιέσεων και ο δεύτερος με τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Η πηγή του κακού για τον πληθωρισμό
Για το μεν πρώτο εκτιμούν ότι η πηγή του είναι η χορήγηση υπερβολικών δόσεων ρευστότητας στην περίοδο της πανδημίας που συνδυάστηκε με τον ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής.
Εν συνεχεία δεν δόθηκε η πρέπουσα βαρύτητα στην αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να δώσει την χαριστική βολή.
Παράλληλα οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν να αγνοούν το γεγονός ότι οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε ένα μεγάλο βαθμό είναι απόρροια πολιτικών ισορροπιών και επιδιώξεων και όχι απόλυτα φυσική εξέλιξη στο πλαίσιο των κανόνων της οικονομίας.
Και εν κατακλείδι, οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι όσο αργούν να αντιληφθούν τα δεδομένα οι έχοντες λόγο στην παγκόσμια οικονομία, τόσο θα καθυστερεί η πτώση του πληθωρισμού και η επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!