Η διαμάχη των κομμάτων για τη φορολογία θα ήταν προτιμότερο να αφορά στην πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής και όχι τους φορολογικούς συντελεστές, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στο in.gr.
«Ας ξεχάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ήταν υψηλοί πέσανε, ας μείνουν εκεί, ενδεχομένως να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μην πειράξουμε άλλο τους φορολογικούς συντελεστές, ας δούμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως να δούμε πώς θα πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή», είπε.
Τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή
Ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται τουλάχιστον σε 60 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε είναι 80 δισ. ευρώ και η κατανάλωση, που επίσης δηλώνεται, είναι 140 δισ. ευρώ. ενώ παράλληλα αυξήθηκε η αποταμίευση.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης» στη φοροδιαφυγή.
Κώδικας δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια των funds
Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια», αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα στείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.
Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό».
Να αυξηθεί ο τραπεζικός ανταγωνισμός
Αναφερόμενος στο υψηλό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «για να μειωθεί αυτό το spread πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο, παράδειγμα το σύστημα «Ηρακλής» που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν' ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους.»
Βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα φέτος
Για την επενδυτική βαθμίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί σε αυτήν, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία όπως εκτίμησε θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να ολοκληρωθεί.
Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!