Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch άφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒ+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές. 

Ο Fitch αναμενόταν να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα καθώς εκκρεμούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία της οικονομίας

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι το αξιόχρεο υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, όπως τις επιδόσεις στη διακυβέρνηση, τους δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το οποίο είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.  

Αυτά τα ισχυρά σημεία σταθμίζονται με τα απότοκα της κρίσης κρατικού χρέους, τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλους όγκους δημόσιου και εξωτερικού χρέους καθώς και χαμηλή μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης και αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα.

Διαβάστε επίσης: Fitch: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα μετά το πρωτογενές πλεόνασμα

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2023

Ο Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% για το 2029 (από 0,9%), χάρη στο θετικό αποτέλεσμα carry-over (1,5 ποσοστιαίες μονάδες δεδομένης της πολύ ισχυρότερης από την αναμενόμενη επίδοσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2022) και στους μειωμένους ενεργειακούς κινδύνους.

Για την περίοδο 2024-2026 αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2% έως 2,5%, με ώθηση από τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της κατανάλωσης. 

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και τη μειωμένη ζήτηση πιστώσεων.

Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει ισχυρή χάρη στην απορρόφηση πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ενώ τομείς, όπως ο τουρισμός, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις εξαγωγές», σημειώνει ο οίκος.

Διαβάστε επίσης: Fitch: Ανώδυνο το πάγωμα των επιτοκίων για τις ελληνικές τράπεζες - Τα οφέλη και ο κίνδυνος

Πολιτική σταθερότητα

O Fitch σημειώνει ότι «αν η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίσει μία άνετη πλειοψηφία (που φαίνεται πιθανό δεδομένου ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν ξανά με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που παρέχει στον νικητή επιπλέον 50 έδρες), αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και θα επέτρεπε τη συνέχεια στην πολιτική».

Συνολικά, διατηρεί την πρόβλεψή του ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και άλλους εταίρους, εξασφαλίζοντας μακροοικονομική σταθερότητα.

Πρωτογενές πλεόνασμα και μείωση χρέους

Ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή το 2023, εν μέρει λόγω της καλύτερης αρχικής θέσης μετά το χαμηλότερο από το αναμενόμενο έλλειμμα το 2022. Προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024).

Αναφορικά με το πρόγραμμα σταθερότητας που προβλέπει συνέχεια στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών έως το 2026, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,5% και τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2022-2026, ο οίκος βλέπει κινδύνους, όπως την πιο αδύναμη ανάπτυξη και αυξημένες απαιτήσεις για δαπάνες.

Για το δημόσιο χρέος προβλέπει στο βασικό σενάριο του ότι θα συνεχισθεί η μείωσή του στο 162,3% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024, μία πτώση της τάξης των 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό επίπεδο του 206% του ΑΕΠ το 2020, αλλά τριπλάσιο από τον μέσο όρο του χρέους των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ.

Μείωση του πληθωρισμού στο 4% φέτος και στο 1,9% το 2024

Για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 4% φέτος και περαιτέρω στο 1,9% το 2024, λόγω των αποτελεσμάτων βάσης και του περιορισμού στην οικονομική δραστηριότητα.

Για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Fitch προβλέπει ότι η αναμενόμενη μείωση των εισαγωγών, λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας και της πιο αδύναμης εγχώριας ζήτησης, θα οδηγήσει στη συρρίκνωσή του φέτος και το 2024 από 9,7% του ΑΕΠ που έφθασε το 2022, υψηλό επίπεδο 12ετίας.

Συνεχίζεται η βελτίωση του τραπεζικού τομέα

Για τον τραπεζικό τομέα σημειώνει ότι η ταχεία βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού συνεχίστηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο 8,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Ο Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

«Οι θέσεις ρευστότητας και κεφαλαίων του τομέα είναι σταθερές, χωρίς να υπάρχει έως τώρα αντίκτυπος από την παγκόσμια τραπεζική αναταραχή στο πρώτο τρίμηνο του 2023», σημειώνει.

Οι επόμενες αξιολογήσεις

Την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα έχει ευκαιρίες να την ανακτήσει η Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς θα ακολουθήσουν  οι αξιολογήσεις του S&P και του DBRS, δύο οίκων που αξιολογούν την πιστοληπτική της ικανότητα επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στη συνέχεια του Fitch την 1η Δεκεμβρίου. 

DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου. Σε ανάλυσή του μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου σημείωνε ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν τη συνέχεια της πολιτικής». Συνέδεσε, εμμέσως πλην σαφώς, την πολιτική σταθερότητα στη χώρα που προδιαγράφει η πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ μετά τις εκλογές του Ιουνίου με την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. «Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της έδινε εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο S&P, ο οποίος αναβάθμισε τον Απρίλιο σε θετικές τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Ελλάδας, θα κάνει νέα αξιολόγηση στις 20 Οκτωβρίου. Τον Απρίλιο είχε σημειώσει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων 12 μηνών εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Θεαματική μείωση των spreads - Πότε έρχεται η επενδυτική βαθμίδα

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ