Τη βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 36-72 δόσεων που αφορά στα χρέη της ενεργειακής κρίσης, ώστε να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία και να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες αναμένεται να εξετάσει το νέο οικονομικό επιτελείο. Σχετική επεξεργασία έχει ήδη γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η μέχρι τώρα πορεία της ρύθμισης δεν είναι ικανοποιητική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ, στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ, ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών.
Περίπου 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί. Η σημερινή εικόνα δείχνει ότι οι ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορία οδηγούνται σε αποτυχία λόγω του ασφυκτικού πλαισίου που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι κόφτες των ρυθμίσεων
Ο λόγος που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους χιλιάδες οφειλέτες είναι οι περιορισμοί που ενσωματώνει η σχετική νομοθετική διάταξη, οι οποίοι λειτουργούν ως «κόφτες» για τους περισσότερους οφειλέτες.
Ειδικότερα:
Δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση, έως και σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, των οφειλών προς την εφορία, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, όσοι χρωστούσαν έστω και ένα λεπτό του ευρώ την 1η-11-2021!
►Διαβάστε και: Market pass: Προς επέκταση μετά τις εκλογές - Σήμερα οι πληρωμές - Ποιοι παίρνουν αναδρομικά
Οσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας τις οποίες ρύθμισαν - είτε σε 120 δόσεις είτε σε 36 ή 72 δόσεις, αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις και την 1η Νοεμβρίου 2021 ήταν "ληξιπρόθεσμα", αυτά μπορούν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, αλλά ο συγκεκριμένος οφειλέτης, δεν μπορεί να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η/11/2021 και μετά.
Μόνο όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα τους ανεξαιρέτως τα χρέη προς την Εφορία μέχρι και την 31η-10-2021, ώστε την 1η-11-2021 δεν είχαν ούτε ένα λεπτό του ευρώ ληξιπρόθεσμο αρρύθμιστο χρέος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οποίοι αποδεικνύεται πως είναι ελάχιστοι.
«Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αποτέλεσμα «να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».
Νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων
Mε τους υφιστάμενους όρους, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1 η Νοεμβρίου του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Επιπλέον για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
►Διαβάστε και: Ακίνητα: Μεταβιβάσεις εξπρές με αλλαγές σε πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, Ε9 και βεβαίωση ΤΑΠ
Επίσης, στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ, ενώ με την ένταξη των οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κ.α.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!