Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επίμονη ακρίβεια στα τρόφιμα ο πρώτος «πονοκέφαλος» της νέας κυβέρνησης - Αναζητούνται ισχυρά αντίδοτα

Η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας και όλα δείχνουν πως η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί τουλάχιστο μέχρι το φθινόπωρο, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στην άποψη ότι εν συνεχεία θα αρχίσει να διαφαίνεται μία τάση μεγαλύτερης αποκλιμάκωσης.

Ένας από τους πλέον ισχυρούς πονοκεφάλους της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σίγουρα θα είναι και οι τιμές στα τρόφιμα και θα αναζητηθούν πιο ισχυρά αντίδοτα, πέραν από την μάλλον δεδομένη επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο όλοι αναφέρουν ότι δεν θα δούμε στο ορατό μέλλον επίπεδα τιμών ανάλογα με αυτά που καταγράφηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναφέρουν μάλιστα ότι το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να ανακοπεί η ανοδική τάση των τιμών και εν συνεχεία να δούμε μειώσεις τιμών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ολική επαναφορά τιμών στα χαμηλά του 2021.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα αυξάνει τις ανισότητες

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το μεγάλο πρόβλημα της επόμενης 10ετίας δεν θα είναι άλλο από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα, μία εκτίμηση που αν τελικά επαληθευτεί τότε θα αυξήσει τις ανισότητες και θα πυροδοτήσει εντάσεις.

Αναφέρουν επίσης ότι στο κομμάτι της ενέργειας η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, αφού τόσο η τιμή του φυσικού αερίου, όσο και η χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος διατηρούνται σε καθοδική πορεία.

Η τιμή για το αέριο είναι λίγο πάνω από τα 20 ευρώ η μεγαβατώρα και κανείς δεν αποκλείει να την δούμε πολύ σύντομα στην περιοχή των 15 με 16 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή πριν ξεσπάσει η συζήτηση για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης η χονδρική τιμή του ρεύματος βρίσκεται πλέον τις περισσότερες ημέρες κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πετρέλαιο

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο αυτό διατηρείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και επί του παρόντος τουλάχιστον δεν διαφαίνεται σημαντικά αλλαγή της τάσης, αν και σε σχέση με τα άλλα δύο ενεργειακά προϊόντα, είναι το πλέον ευμετάβλητο αυτή την περίοδο.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε η Eurostat, νέα επιβράδυνση παρατηρήθηκε στον πληθωρισμό που κατεγράφη στην Ελλάδα για τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 4,1% κατατάσσοντας την χώρα στη 5η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα η επίδοση της χώρας τον Μάιο είναι η καλύτερη σε επίπεδο 18μήνου, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν καταγράφηκε στο 4%.

Επιβράδυνση του πληθωρισμού 

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022, με ταυτόχρονη εξομάλυνση των πιέσεων στον «πυρήνα» του πληθωρισμού.

Πλέον τα «φώτα» πέφτουν στην ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει στις 15 Ιουνίου για να λάβει την τελευταία της απόφαση για τη νομισματική πολιτική, έχοντας τον τελευταίο χρόνο ανεβάσει το επιτόκιο της από - 0,5% σε 3,25% τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο του 2008.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ