Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πληθωρισμό 4,2% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2023 με την έκθεσή της για τις εαρινές προβλέψεις.
Οπως αναφέρει η έκθεση, η οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται από την ανθεκτική αγορά εργασίας και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 2,4% το 2024 λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.
Για το συνολικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,6% του 2024 από 2,3% πέρυσι, κάτι που είναι συνεπές με πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το επόμενο έτος.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του τάση, υποχωρώντας στο 160,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 154,4% το 2024 από 171,3% πέρυσι.
Τουρισμός και επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
Στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος προβλέπεται να συμβάλουν τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση. Ωστόσο, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2022, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε 5,9% μετά την πανδημία, λόγω της απώλειας διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και του ακόμη αρνητικού ποσοστού αποταμίευσης.
Η συνεχιζόμενη υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετατοπίζεται από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις και έτσι αναμένεται να διατηρηθούν οι δαπάνες για επενδύσεις, κυρίως σε κατασκευές και λιγότερο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο από τις πιο σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες.
Η πλήρης ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα αναμέενται να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ η αύξηση των εισαγωγών προβλέπεται να επιβραδυνθεί καθώς θα είναι πιο συγκρατημένη η εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να παραμείνει υψηλό παρά τη μείωση των τιμών ενέργειας και το θετικό αποτέλεσμα όρων εμπορίου. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί από το υπερβολικά υψηλό 11,8% του ΑΕΠ το 2022 στο 9,2% φέτος και στο 7,8% το 2024.
Για το 2024, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,9%, συγκλίνοντας σταδιακά στον μαρκοπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι επενδύσεις αναμέενται να συνεισφέρουν ξανά πολύ σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ, αν και με χαμηλότερους ρυθμός σε σχέση με την περίοδο 2021-2021, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι πιθανό να στηριχθούν από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.
Ανθεκτική η αγορά εργασίας
Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά το 2022 εν μέσω σταθερής αύξησης των θέσεων απασχόλησης, με την ανεργία να υποχωρεί στο 12,5% και να αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 12,2% φέτος και το 11,8% το 2024.
Για τους μισθούς, η Κομισιόν σημειώνει ότι παρά την αναμενόμενη ενίσχυση στις αυξήσεις των ονομαστικών μισθών φέτος και το επόμενο έτος, οι πραγματικοί μισθοί (μετά δηλαδή τον πληθωρισμό) δεν θα αυξηθούν πριν το 2024.
Αύξηση του δομικού πληθωρισμού
Ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 9,3% σε μέσα επίπεδα το 2022 αλλά μειώθηκε στο 6,3% το α' τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω φέτος χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αλλά ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών - τιμών είναι περιορισμένοι πρά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% τον Απρίλιο. Σημειώνει, όμως, ότι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προκύπτουν από μία ταχύτερη προσαρμογή των μισθών που θα ωθούσε προς τα πάνω τον δομικό πληθωρισμό.
Ταχύτερη η επάνοδος σε πρωτογενές πλεόνασμα
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2022 ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το αναμεόμενο, υποχωρώντας στο 2,3% του ΑΕΠ έναντι 4,1% που αναμενόταν το φθινόπωρο, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ χάρη στα υψηλότερα από το αναμενόμενο φορολογικά έσοδα, ιδιαίτερα από τον ΦΠΑ και τους άμεσους φόρους.
Χάρη στο καλύτερο αποτέλεσμα του 2022, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 1,3% το 2023, κάτι που μπορεί να αποδοχθεί κυρίως στη σταδιακή εξάλειψη των μέτρων που έχουν απομείνει από την περίοδο της πανδημίας, τα οποία εκτιμάται ότι ανήλθαν στο 1,5% του ΑΕΠ το 2022, και στη σημαντική μείωση του κόστους των μέτρων για τον περιορισμό του αντίκτυπου από τος υψηλές τιμές ενέργειας (από 2,5% του ΑΕΠ το 2022 σε μόλις 0,2% το 2023).
Παράλληλα, η αύξηση των μισθών στο δημόσιο και των κοινωνικών επιδομάτων αναμένεται να είναι περιορισμένη. Η πρόβλεψη περιλαμβάνει και δύο προσωρινά μέτρα - το market pass έως τον Ιούλιο και το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους - με υπολογιζόμενο κόστος 0,3% του ΑΕΠ.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το 2024
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,6% του ΑΕΠ το 2024, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%.
Οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους. Οι καθοδικοί προέρχονται κυρίως από τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, κυρίως τις αγωγές κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, ενώ οι ανοδικοί αφορούν στο ενδεχόμενο υψηλότερων δημόσιων εσόδων αν συνεχισθεί η βελτίωση στη φορολογική συμμόρφωση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!